Терариум ПДЧ 120-60-120
+3
Eti
optimist
dobromir.hristov
7 posters
Страница 2 от 5
Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Терариум ПДЧ 120-60-120
First topic message reminder :
Здравейте. Аз съм Добромир, денем програмист нощем терарист хехе Предстои ми изработка на терариум от Ламинирано ПДЧ и искам да споделя какво съм намислил и да ми кажете своите мнения, критики и прочие.
Размери
120cm-60cm-120cm дължина-дълбочина-височина
Материал
Ламинирано ПДЧ
Врати
Плъзгащи в/у Е образен профил.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Профила е за 4мм стъкло, затова се налага да избирам между стъкло или плексиглас. Стъклото ме притеснява, че е тъничко, плексигласа въпреки тройната си цена спрямо стъклото, няма да има ядове със здравината.
Отопление
Две спот крушки в двата края + 1 Керамичен нагревател в средата. Керамичният може би ще е 250W, спот лампите по 100. Повече и ме съмнява, че игуаната няма да може да стои под тях.
Защо керамичен нагревател?
Защото монтирането на подово ще изисква изолация с допълнителни плоскости (стъкло/плексиглас/гипсокартон) и ще утежни конструкцията, която трябва да изпратя по Еконт.
Въпрос
Всичките лампи са на Е27, да сложа ли керамични статични фасунги или да търся някакви подвижни. Не знам как стоят нещата с издръжливостта. Керамичният нагревател изпича повечето неща за които съм го закачал освен изцяло керамичните.
Терморегулация
Терморегулатор който да включва и изключва цялото отопление, като нощем лампите се изключват заедно с УВБ-то посредством таймер. Нощем керамичният остава да работи управляван от терморегулатора.
Осветление
90 см УВБ на екзотера мисля, че трябва да е достатъчна?
Вентилация
Отдолу на предницата и отзад високо. Показано е на илюстрациите отдолу.
Настилка
Идея си нямам каква да е. Мисля изкуствена трева за пода и горният рафт.
Аранжировка
Клиента иска да е с гръцки мотиви. Това доста ми усложнява проекта защото пожела колони с гръцки стил. Не казвам, че не е възможно, но прави нещата доста по тежки и трудоемки. Пожела и стълбички.
Корк по стените? Мисля, че може да стане готино, животното може да се катери даже по него. Трябва да проверя колко е здраво.
Мога да направя изкуствени лиани от този тип, и ще ги увия наоколо.
Отворен съм към идеи и съвети от Вас. В момента мисля върху вариант за отоплението с димер както видях, че някои от Вас са направили.
Фиг.1 - Груба скица на проекта
фиг.2 - Бърз 3д модел на терариума отпред
фиг.3 - Скрит преден панел
Здравейте. Аз съм Добромир, денем програмист нощем терарист хехе Предстои ми изработка на терариум от Ламинирано ПДЧ и искам да споделя какво съм намислил и да ми кажете своите мнения, критики и прочие.
Размери
120cm-60cm-120cm дължина-дълбочина-височина
Материал
Ламинирано ПДЧ
Врати
Плъзгащи в/у Е образен профил.
Профила е за 4мм стъкло, затова се налага да избирам между стъкло или плексиглас. Стъклото ме притеснява, че е тъничко, плексигласа въпреки тройната си цена спрямо стъклото, няма да има ядове със здравината.
Отопление
Две спот крушки в двата края + 1 Керамичен нагревател в средата. Керамичният може би ще е 250W, спот лампите по 100. Повече и ме съмнява, че игуаната няма да може да стои под тях.
Защо керамичен нагревател?
Защото монтирането на подово ще изисква изолация с допълнителни плоскости (стъкло/плексиглас/гипсокартон) и ще утежни конструкцията, която трябва да изпратя по Еконт.
Въпрос
Всичките лампи са на Е27, да сложа ли керамични статични фасунги или да търся някакви подвижни. Не знам как стоят нещата с издръжливостта. Керамичният нагревател изпича повечето неща за които съм го закачал освен изцяло керамичните.
Терморегулация
Терморегулатор който да включва и изключва цялото отопление, като нощем лампите се изключват заедно с УВБ-то посредством таймер. Нощем керамичният остава да работи управляван от терморегулатора.
Осветление
90 см УВБ на екзотера мисля, че трябва да е достатъчна?
Вентилация
Отдолу на предницата и отзад високо. Показано е на илюстрациите отдолу.
Настилка
Идея си нямам каква да е. Мисля изкуствена трева за пода и горният рафт.
Аранжировка
Клиента иска да е с гръцки мотиви. Това доста ми усложнява проекта защото пожела колони с гръцки стил. Не казвам, че не е възможно, но прави нещата доста по тежки и трудоемки. Пожела и стълбички.
Корк по стените? Мисля, че може да стане готино, животното може да се катери даже по него. Трябва да проверя колко е здраво.
Мога да направя изкуствени лиани от този тип, и ще ги увия наоколо.
Отворен съм към идеи и съвети от Вас. В момента мисля върху вариант за отоплението с димер както видях, че някои от Вас са направили.
Фиг.1 - Груба скица на проекта
фиг.2 - Бърз 3д модел на терариума отпред
фиг.3 - Скрит преден панел
dobromir.hristov- Posts : 42
Re: Терариум ПДЧ 120-60-120
Няма да има димер на пурата! Ще го изпиша в камък вече хаха Няма смисъл да има димер на лампа която само трябва да свети без да грее Техническата част ми е повече от ясна, просто тези "особените" работи свързани със самите игуани са ми мътни, като табелите вътре и изолацията на подово.
Провери и сантиметрите, на които е ефикасна пурата. Това е много важно. Много хора ги слагат така, че само светят и не правят нищо. Има много пури ефективни до 30 см, ако платформата ти е на 55 не праиш нищо. И наситина, ако няма подово, все едно правиш хоризонтален тер., много хора казват, че гущерът не слизал и нямало смисъл от това пространство, а животното не слиза, просто защото му е студено.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 8:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
Няма смисъл да има димер на лампа която само трябва да свети без да грее написа:
То това ясно, ама повече хора (в това число и ние ) връзват цялото осветление на едно. Това с димера и термостата малко хора го правят и за това така се повтаряме сори.
Ще снимам луната с е27. Но не виждам смисъл да се слага. Беше 20 лева. А луната за по тънките спот крушки беше около 4-5 лева. Ако няма да има Мегарей - сложете малки луни - 4-5 броя. За топлина (спот крушки) са си ок. Аз си ги поръчах от една нормална железария, нямаха наличност, но ми докараха.
Marokoko- Admin
ако платформата ти е на 55 не праиш нищо написа:
Е това си го пише на кутията, моите пури (когато ги ползвах) са ефективни до 50 см, като сложиш гущера някой друг сантиметър и самата пура не почва от тавана и стават нещата. Аз ползвах [You must be registered and logged in to see this link.] Няма смисъл да взимаш 5,0 нищо не правят (то не че тия правят нещо)
На клона трябва да се сложи естествено въже намотано, ето [You must be registered and logged in to see this link.] се вижда добре. Непрекъснато гледам някакви красоти, направени с гладки като стъкло клони и горките животни се мъчат по някакви пързалки... Естествено дърво с кора не става, при високата влага и т. н.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 8:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
Добре. 4-5 обикновени също ме устройват. Искам да знам, че ще нагряват
Клиента не искал корк, грозно. Остава Ламинирано ПДЧ по стените и.. и тва е. Зеленажи разни за да изглежда по-естествено.
Клиента не искал корк, грозно. Остава Ламинирано ПДЧ по стените и.. и тва е. Зеленажи разни за да изглежда по-естествено.
dobromir.hristov написа:Добре. 4-5 обикновени също ме устройват. Искам да знам, че ще нагряват
Зеленажите некои гущери ги ядат... Да го наблюдава и да ги махне, ако почне да ги кълве. Довечера ще ти снимам моите луни. Дай нещо повече за пурата, какво пише? Там са големите гафове, и производителите доста полъгват...
Последната промяна е направена от Marokoko на Сря Фев 18, 2015 1:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
Ааа екзотера 10.0 90см тяло, мисля че е до 50 см. Рафта ще ми е на 35-40
По повод зелениите - в преустройство на терариума има снимка каква красота беше нашият и какво стана после Ако му се падне един като Тариславчо на твоя клиент няма дълго да гледа красоти.... Денерис също няма красоти, тя изпитва към тях нездрав интерес, иска да ги яде, това е много опасно!
А това за ПДЧ -то 1. Ако гледа животното както трябва - от влагата бъзо ще се скапе. Все пак влага/жега, остри нокти и т.н. и 2. Без изолация, сметката за ток ... А пък без влага за животното не може. Истината е, че няма пактика да се павят без влаго- и топлоизолация.
А това за ПДЧ -то 1. Ако гледа животното както трябва - от влагата бъзо ще се скапе. Все пак влага/жега, остри нокти и т.н. и 2. Без изолация, сметката за ток ... А пък без влага за животното не може. Истината е, че няма пактика да се павят без влаго- и топлоизолация.
Рафта ще ми е на 35-40 написа:
Опааа Всъщност терариума за колко голямо животно се прави. Защото моята грешка беше точно такава платформи на 45 см за 3 години гущера порасна и бодлите ми опираха тавана като застанеше в царска поза. Та миналата година преправяхме...
Явно не е проблем ... ПДЧ-то ще изолирам краищата със силикон за да не просмуква влага.
Давайте идеи за подовото! Накрая ще го правя с гипсокартон и ще го запечатам и шпакловам там ...
Човека иска Гръцки мотиви в терариума. Колони, пиедестали, урни. Някой нещо да му идва на ум? Колони мога да направя но ще бъдат изчоплени сигурно.
Давайте идеи за подовото! Накрая ще го правя с гипсокартон и ще го запечатам и шпакловам там ...
Човека иска Гръцки мотиви в терариума. Колони, пиедестали, урни. Някой нещо да му идва на ум? Колони мога да направя но ще бъдат изчоплени сигурно.
За бебе е. Мога да я сваля още не ми е проблем. Но ще го гледа до 3-4 годишна възраст там да.
Човека иска Гръцки мотиви в терариума. Колони, пиедестали, урни. написа:
Даммм и аз искам такива красоти. И ми е много смешно, защото като знам какви ги върши един мъжки в период на разгонване... сране, мазане, шпакловане тез пиедестали... Айде ще мислим заедно, че на лято ще правя нов тер на Царю, за подовото трябва малко време да помислим, колкото и да е странно сме на работа та довечера най-вероятно да обсъдим и помислим на спокойствие.
Това с гръците мотиви, зависи какви са де, но може да има и недостатъци - много е важно терът да е пригоден за гущер, тоест да се предвиди удобното за него, а не красивото за стопанина. Тоест трябва да се съчетават. Гладки клони - не става, също така трябва нива разни да има - да не може гущерът, като се метне, да пада директно на пода, особено ако са плочки!!! Много хора ходиха с гущерите по лекари със счупени крака и пръсти! Трябва да се предвиди, ако пада, да "спре" в клона и тогава долу... Разбираш какво искам да кажа. По декорацията животното трябва да може да се катери, а не да се пързаля и да пада... Важно е катеренето за мускулите - за тая цел трябват катерушки и подходяща температура. СТУДЕНА И ТОПЛА ЗОНА - нали е студенокръвен гущерът - регулира телесната си температура, като се мести - под лампите, където се припича, трябва да е около 40-43, НО и да има къде да се премести, примерно долу на около 27 ° C, защото хем трябва да може да се нагрява до около 38-39 телесна температура, хем ако общата температура е повече от 32 става лошо, те умират и от прегряване.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 8:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Marokoko- Admin
А за ПДЧ-то, без топлоизолация, наистина и аз не знам как ще се стопля... Да не стане една кутия и то да се свива само под лампите горкото...
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 8:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Marokoko- Admin
Сега виждам, че доста неща съм повторила, които другите вече са писали, но... карай, извинявам се.
Marokoko- Admin
Сега това което ми хрумна е - дипрон/фибран отгоре нано фолио, отгоре плексиглас (правя уговорка, че не знам как се държи плексигласа на високи температури и до колко пропуска топлина), всички страни се минават със силикон да не мине влага и отгоре едни балатумни плочки и килимче зелена трева. До тук всичко е леко но не е евтино
Продължавам да мисля
Продължавам да мисля
Май ще е с фибран / наг. Килимче / гипсокартон / замазка. Няма да се навие да даде още 60 лева за плекси и на пода.
Не знам на какво казваш "нагревателно килимче" но ако е това което се предлага по зоомагазините няма да свърши работа. Малки са. Ние ползваме [You must be registered and logged in to see this link.] 1 кв.м. си взехме и е достатъчно. На 50 см широчина е и покрива цялото дъно. Това което е важно за тези килимчета е, че без регулатор е тъпо. Те се нагряват от 35 (мисля) до 60 градуса, ако няма регулатор ще бичи само на макс и може да изгори.
Забравих да допълня, 1 кв.м от това струва 41 лева (поне при тези от линка) а в зоомагазините една плочка се продава за такава цена. Скъпото е регулатора при нас беше 70 лева, а сега някой каза, че е към 100 лева, но като се сложи това което ще се спести от ток... струва си инвестицията.
Руми ползва някакви нагряващи кабели, но за тях не мога да кажа нищо, не съм запозната. Това което знам от нея е, че сега ги държи в сандъци с пясък, защото преди време се е палила от такива кабели.
В един форум четох за подово от старите хладилници няква част се използва. Много го мислихме с мъжa ми преди години, но решихме, че е бошлаф работа и не може да се разчита на това.
Продължавам да мисля (доколкото ми стига оборудването за тази дейност )
Руми ползва някакви нагряващи кабели, но за тях не мога да кажа нищо, не съм запозната. Това което знам от нея е, че сега ги държи в сандъци с пясък, защото преди време се е палила от такива кабели.
В един форум четох за подово от старите хладилници няква част се използва. Много го мислихме с мъжa ми преди години, но решихме, че е бошлаф работа и не може да се разчита на това.
Продължавам да мисля (доколкото ми стига оборудването за тази дейност )
Говоря за подовото което е на метър. Другото по зоомагазините е боклук.
dobromir.hristov написа:Май ще е с фибран / наг. Килимче / гипсокартон / замазка. Няма да се навие да даде още 60 лева за плекси и на пода.
Така е най-добре, плексиглас за пода е тъпо, той и не пропуска мно топло, просто не е добра идея.
Marokoko- Admin
Снимките, ако може да са полезни:
Малките луни -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Голямата -
Мегарей -
Накрайник за овлажнителя, по-точно за тръбното уплътнение -
Общо са 4 малки луни по 60 вата, Мегареят, който е 160 W и също нагрява доста, плюс подовото, което работи непрекъснато през студените месеци. Терът е 150/70/130.
Малките луни -
Голямата -
Мегарей -
Накрайник за овлажнителя, по-точно за тръбното уплътнение -
Общо са 4 малки луни по 60 вата, Мегареят, който е 160 W и също нагрява доста, плюс подовото, което работи непрекъснато през студените месеци. Терът е 150/70/130.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 8:48 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Marokoko- Admin
Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 2 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|