Терариум ПДЧ 120-60-120
+3
Eti
optimist
dobromir.hristov
7 posters
Страница 5 от 5
Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Терариум ПДЧ 120-60-120
First topic message reminder :
Здравейте. Аз съм Добромир, денем програмист нощем терарист хехе Предстои ми изработка на терариум от Ламинирано ПДЧ и искам да споделя какво съм намислил и да ми кажете своите мнения, критики и прочие.
Размери
120cm-60cm-120cm дължина-дълбочина-височина
Материал
Ламинирано ПДЧ
Врати
Плъзгащи в/у Е образен профил.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Профила е за 4мм стъкло, затова се налага да избирам между стъкло или плексиглас. Стъклото ме притеснява, че е тъничко, плексигласа въпреки тройната си цена спрямо стъклото, няма да има ядове със здравината.
Отопление
Две спот крушки в двата края + 1 Керамичен нагревател в средата. Керамичният може би ще е 250W, спот лампите по 100. Повече и ме съмнява, че игуаната няма да може да стои под тях.
Защо керамичен нагревател?
Защото монтирането на подово ще изисква изолация с допълнителни плоскости (стъкло/плексиглас/гипсокартон) и ще утежни конструкцията, която трябва да изпратя по Еконт.
Въпрос
Всичките лампи са на Е27, да сложа ли керамични статични фасунги или да търся някакви подвижни. Не знам как стоят нещата с издръжливостта. Керамичният нагревател изпича повечето неща за които съм го закачал освен изцяло керамичните.
Терморегулация
Терморегулатор който да включва и изключва цялото отопление, като нощем лампите се изключват заедно с УВБ-то посредством таймер. Нощем керамичният остава да работи управляван от терморегулатора.
Осветление
90 см УВБ на екзотера мисля, че трябва да е достатъчна?
Вентилация
Отдолу на предницата и отзад високо. Показано е на илюстрациите отдолу.
Настилка
Идея си нямам каква да е. Мисля изкуствена трева за пода и горният рафт.
Аранжировка
Клиента иска да е с гръцки мотиви. Това доста ми усложнява проекта защото пожела колони с гръцки стил. Не казвам, че не е възможно, но прави нещата доста по тежки и трудоемки. Пожела и стълбички.
Корк по стените? Мисля, че може да стане готино, животното може да се катери даже по него. Трябва да проверя колко е здраво.
Мога да направя изкуствени лиани от този тип, и ще ги увия наоколо.
Отворен съм към идеи и съвети от Вас. В момента мисля върху вариант за отоплението с димер както видях, че някои от Вас са направили.
Фиг.1 - Груба скица на проекта
фиг.2 - Бърз 3д модел на терариума отпред
фиг.3 - Скрит преден панел
Здравейте. Аз съм Добромир, денем програмист нощем терарист хехе Предстои ми изработка на терариум от Ламинирано ПДЧ и искам да споделя какво съм намислил и да ми кажете своите мнения, критики и прочие.
Размери
120cm-60cm-120cm дължина-дълбочина-височина
Материал
Ламинирано ПДЧ
Врати
Плъзгащи в/у Е образен профил.
Профила е за 4мм стъкло, затова се налага да избирам между стъкло или плексиглас. Стъклото ме притеснява, че е тъничко, плексигласа въпреки тройната си цена спрямо стъклото, няма да има ядове със здравината.
Отопление
Две спот крушки в двата края + 1 Керамичен нагревател в средата. Керамичният може би ще е 250W, спот лампите по 100. Повече и ме съмнява, че игуаната няма да може да стои под тях.
Защо керамичен нагревател?
Защото монтирането на подово ще изисква изолация с допълнителни плоскости (стъкло/плексиглас/гипсокартон) и ще утежни конструкцията, която трябва да изпратя по Еконт.
Въпрос
Всичките лампи са на Е27, да сложа ли керамични статични фасунги или да търся някакви подвижни. Не знам как стоят нещата с издръжливостта. Керамичният нагревател изпича повечето неща за които съм го закачал освен изцяло керамичните.
Терморегулация
Терморегулатор който да включва и изключва цялото отопление, като нощем лампите се изключват заедно с УВБ-то посредством таймер. Нощем керамичният остава да работи управляван от терморегулатора.
Осветление
90 см УВБ на екзотера мисля, че трябва да е достатъчна?
Вентилация
Отдолу на предницата и отзад високо. Показано е на илюстрациите отдолу.
Настилка
Идея си нямам каква да е. Мисля изкуствена трева за пода и горният рафт.
Аранжировка
Клиента иска да е с гръцки мотиви. Това доста ми усложнява проекта защото пожела колони с гръцки стил. Не казвам, че не е възможно, но прави нещата доста по тежки и трудоемки. Пожела и стълбички.
Корк по стените? Мисля, че може да стане готино, животното може да се катери даже по него. Трябва да проверя колко е здраво.
Мога да направя изкуствени лиани от този тип, и ще ги увия наоколо.
Отворен съм към идеи и съвети от Вас. В момента мисля върху вариант за отоплението с димер както видях, че някои от Вас са направили.
Фиг.1 - Груба скица на проекта
фиг.2 - Бърз 3д модел на терариума отпред
фиг.3 - Скрит преден панел
dobromir.hristov- Posts : 42
Re: Терариум ПДЧ 120-60-120
Ами просто не прекарвам захранването на терморегулатора през таймера, а само лампите. Един вид регулатора прекъсва единият проводник (фазата примерно) а таймера прекъсва другият (нулата) на лампите + този на УВБ лампата. Така винаги имам пуснат терморегулатор който ми служи и като термометър през нощта, но лампите се изключват нощем от таймера. Сутринта таймера се включва и затваря веригата на лампите и те светват (ако регулатора им каже, но понеже се предполага че е студено и нощем е паднала температурата най-вероятно ще светнат, ако пък не, ще светят през димера )
Новата схема я нямам начертана, довечера ако остане време, ще я начертая и сложа.
Новата схема я нямам начертана, довечера ако остане време, ще я начертая и сложа.
Мерси много, винаги ме е дразнело, че не мога да си видя този термометър вечер, неудобно е. Имам и друг, но този на лампите се вижда по-добре (нали е светещо таблото), а и все пак мери на различно място.
Marokoko- Admin
Иха, много красиво се е получило. И аз обмислям вече варианта с колонките
Благодаря за инфото, много е полезно, а ние с 1100 сонди С нетърпение чакаме снимки и ще завиждаме само благородно
Благодаря за инфото, много е полезно, а ние с 1100 сонди С нетърпение чакаме снимки и ще завиждаме само благородно
Ехе големи хвалби голяма работа хаха... Ще направя снимки на повечето неща като дойде плексигласа.
A, виж, много се интересувам от плексигласа. Ще те помоля като дойде и го монтираш, да ми го опишеш подробно, в смисъл как се държи. Ще може ли да удържи бизон, как е на натиск и т.н. Мнооого ще съм ти благодарна.
Отсега ти казвам няколко неща
1. По-скъп е от стъкло със същата дебелина.
2. Гъвкав (с натиск поддава малко, но ако е в профил от двете страни, той ще го държи). Това е за 4мм.
3. Драска се повече,
4. Изолатор е до някаква степен, което ще рече, че трябва да задържа топлината добре.
1. По-скъп е от стъкло със същата дебелина.
2. Гъвкав (с натиск поддава малко, но ако е в профил от двете страни, той ще го държи). Това е за 4мм.
3. Драска се повече,
4. Изолатор е до някаква степен, което ще рече, че трябва да задържа топлината добре.
Идеята ти oпределено си струва, само още една жица за захранване на термостата.
optimist- Posts : 54
optimist написа:Идеята ти oпределено си струва, само още една жица за захранване на термостата.
Две жици... щот нали и една за моя термостат...
Marokoko- Admin
Нямаш проблеми купи си само още една жица с ключе като за лампите.
optimist- Posts : 54
Се по-добре става тая тема, мно ми харесва!
Marokoko- Admin
Така, плексигласа е сложен, всичко е пуснато за да видим как ще са температурите. В момента е 26 в края на площадката и 37 под лампата директно.
До колко максимално е добре да се вдига температурата под лампата?
След 10 мин ще кача снимка на схемата да си я имате.
До колко максимално е добре да се вдига температурата под лампата?
След 10 мин ще кача снимка на схемата да си я имате.
Максимално 45, не че не може и повечеко, но за да поседява все пак там е толкоз. Оптимално, според мен, е около 40-42.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 9:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
Ако има нещо което не се разбира, моля кажете
Ако има нещо което не се разбира, моля кажете
Мале като отворя вратичките и ме лъха топло хаха 27 на сондата и 40 под лампата на пода точно, демек да вдигна към 30 на сондата да може да дигне до 45 под лампата? Пода е 55 под мазилката и около 28-30 на повърхността, над 55 не искам да вдигам, че може да стане фал.
Проблем....
Плексигласа се гъне навътре при силен натиск..... трябва да подсиля краищата за да не се огъва. Ако натисна двете парчета, се отваря разстояние около 2 пръста.... Давайте някакви идеи....
Проблем....
Плексигласа се гъне навътре при силен натиск..... трябва да подсиля краищата за да не се огъва. Ако натисна двете парчета, се отваря разстояние около 2 пръста.... Давайте някакви идеи....
dobromir.hristov написа:Мале като отворя вратичките и ме лъха топло хаха 27 на сондата и 40 под лампата на пода точно, демек да вдигна към 30 на сондата да може да дигне до 45 под лампата? Пода е 55 под мазилката и около 28-30 на повърхността, над 55 не искам да вдигам, че може да стане фал.
Проблем....
Сондата и така да остане - май пак става. При мен е обикновено около 40, но меря и самия гущер, и той си има необходимите градуси. Пак казвам, че каквото и да нагласиш - лятото ще е различно. Играе се с ватовете, а някои от лампите направо се спират.
Това с плексигласа за мен не е проблем. Нали е малък гущер, нищо не може да натисне... А и пишеш "отвън"..., истината е, че когато гущерът порасне толкова, че да може да окаже толкова силен натиск, този тер ще му е много малък.
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Мар 19, 2015 9:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
При нас подовото сега е на 45 градуса на фолиото и върху плочките е 30 градуса. Мисля, че 50 са много, то загрява бавно но влезели в ритъм става супер.
Е за това, признавам си, нямам идея. Човека дето може да му хрумне нещо вече спи та утре....но на мен точно това ми беше притеснението за плексигласа. Ние твърдо минаваме на дограма
Плексигласа се гъне навътре при силен натиск..... трябва да подсиля краищата за да не се огъва. Ако натисна двете парчета, се отваря разстояние около 2 пръста.... Давайте някакви идеи.... написа:
Е за това, признавам си, нямам идея. Човека дето може да му хрумне нещо вече спи та утре....но на мен точно това ми беше притеснението за плексигласа. Ние твърдо минаваме на дограма
Така го оставям, а и клиентът така поиска. Утре снимки
dobromir.hristov написа:Така го оставям и той така поиска Утре снимки
Ми аз не виждам проблем, или пък нещо не зацепвам... След 5 години, като порасне му мислете, а и едно е продължителен натиск, а друго е да се удари в него...
Последната промяна е направена от Marokoko на Пон Мар 16, 2015 7:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
[You must be registered and logged in to see this link.]
Ето какво можах да снимам от терариума.. не се вижда какво стана но .. тва е :/
Ето какво можах да снимам от терариума.. не се вижда какво стана но .. тва е :/
Достатъчно се вижда, на мен ми харесва, поканете собственика на новодомеца да се информира на нашия сайт и форум. Успех, ще се чуваме.
Marokoko- Admin
Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|