Агресивна и уплашена игуана
4 posters
Страница 2 от 3
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Агресивна и уплашена игуана
First topic message reminder :
Здравейте, аз съм нов във форума. Преди месец ми даде на гаджето майка й игуана, която беше на около 8 месеца и вече не искаше да гледа. В последствия като почнах да чета тук сайта и форума, видях колко е трудно да се гледа игуана. Та когато ми я дадоха Чарли. Животното беше в много лошо състояние. Отглеждаше се на малка обикновена круша, без никаква слънчева светлина и редовно се е залепвала на нея. На всикото отгоре имаше рана от едната страна на коремчето от изгаряне, кожата беше груба и някак изсъхнала, все едно гледаш напукано дърво. А от другата страна на коремчето имаше голямо черно петно като от възпаление. В последствие черните петна започнаха да се разпространяват от цялото тяло. Започнах да я мажа и мисля, че има напредък и се подобрява. Но поради всекидневното изкарване от терариума да я мажа, Чарли го е страх и се притеснявам., че няма да мога да я социализирам. Отглеждам я в два терариума един когато е хладно, а през слънчеви дни съм пригодил терасата със място за печене и сянка да се крие. Как да и помогна и да не я травмирам от постоянното мазане?
Здравейте, аз съм нов във форума. Преди месец ми даде на гаджето майка й игуана, която беше на около 8 месеца и вече не искаше да гледа. В последствия като почнах да чета тук сайта и форума, видях колко е трудно да се гледа игуана. Та когато ми я дадоха Чарли. Животното беше в много лошо състояние. Отглеждаше се на малка обикновена круша, без никаква слънчева светлина и редовно се е залепвала на нея. На всикото отгоре имаше рана от едната страна на коремчето от изгаряне, кожата беше груба и някак изсъхнала, все едно гледаш напукано дърво. А от другата страна на коремчето имаше голямо черно петно като от възпаление. В последствие черните петна започнаха да се разпространяват от цялото тяло. Започнах да я мажа и мисля, че има напредък и се подобрява. Но поради всекидневното изкарване от терариума да я мажа, Чарли го е страх и се притеснявам., че няма да мога да я социализирам. Отглеждам я в два терариума един когато е хладно, а през слънчеви дни съм пригодил терасата със място за печене и сянка да се крие. Как да и помогна и да не я травмирам от постоянното мазане?
ivanjonkov- Posts : 83
Re: Агресивна и уплашена игуана
Забравих и още нещо, имаш ли в терра купа с вода за пиене? Че то игито със сигурност е обезводнено. Добре правиш с къпането, постарай се времето да ти е поне 30 мин.
Има, но само веднъж съм го виждал да пие и то след като няколко дни бях забравил да му сложа. Пръскм го постоянно с вода от преди. А за къпането трудно го карам да стои дълго и е голяма борба.
ivanjonkov написа:Има, но само веднъж съм го виждал да пие и то след като няколко дни бях забравил да му сложа. Пръскм го постоянно с вода от преди. А за къпането трудно го карам да стои дълго и е голяма борба.
Това, че пие също е признак, че не му стига влажност - обикновено поемат влагата с храната и чрез кожата, но те живеят в тропиците и там влажността на въздуха достига и до 100 % понякога... Задължително трябва да има купичка за пиене и да се сменя чиста водичка всеки ден. Пръскането само посебе си също не стига, аз преди така я гледах, но се късаха шипове и два пъти стигнахме до болница от обезводняване. Като сложих овлажнителя и нещата се оправиха. То всичко това трябва да се знае преди човек да си вземе игуана, ама лошото е, че ти си в заварено положение... А и в магазините много лъжат, за да си продават стоката. Казват, че се гледат лесно и не предупреждават хората колко растат... Резултатът е много болни и измъчени животни и ужасно висока смъртност. Нормално игуаната може да живее дори до над 20 години, но масово умират на около 5, защото дотогава просто са "издържали"....
Аз неам нерви за ежедневни вани, но един път седмично и ние правим, а като е бременна - всеки ден, защото и тогава се обезводнява. Сега докато сте болни и вие трябва всеки ден. Досадно е и не искат много много, но полека лека свикват. Моето свикна, сега излиза понякога, но аз го връщам и така откарваме криво-ляво 30-тина минути. Аз нямам вана и се оправяме ето така -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Последната промяна е направена от Marokoko на Чет Юни 12, 2014 10:52 am; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
КАк се правят баните със сода бикарбонат
Даааа борбата е безмилостно жестока Перифразирано едно известно изказване звучи така - Те излизат, Аз ги връщам Няма не искам, там да се плацикат. Започнах от 5 мин всеки ден и сега сме на 15-20. За ваните със сода, аз имам голяма вана и я пълня да покрие гърдичките и на това количество вода слагам 1/2 пакетче сода и преди да сложа гущера хубаво с ръка разбърквам да се разтвори. Сега не знам в какво го къпеш, но да кажем на 10 литра може да сложиш 2 с.л. сода.за къпането трудно го карам да стои дълго и е голяма борба. написа:
Последната промяна е направена от Eti на Чет Юни 12, 2014 11:45 am; мнението е било променяно общо 1 път
Важно е и температурата на водата - хем да не го свариш, хем да не го преохладиш. (32-35° С). Леко се връща в легена като излезе, нежно, защото колкото повече го стискаш и се бориш, толкова повече се бори и то в отговор... Ако се кефи да го галиш - гали докато е вътре и леко го обливай. Ако свикне, че банята е готино преживяване после е по-лесно. Моето сега по-скоро се кефи. Поизлизва като му писне, аз го връщам и то пак си седи. Не е оная голяма борба вече.
Marokoko- Admin
Здрасти отново! Попитах Доктор Караславова - консултантът на нашия форум - за вашия проблем. Ето нейният отговор -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Можеш да прочетеш коя е и защо сме поканили именно нея. Тя е специалист по влечуги, лекувала е и моето животно, горещо те съветвам да последваш педписанията ѝ. За жалост тя вече не работи в България, но сме благодарни, че прие да помага.
Между другото, гледах доста и в друг чуждестранен форум и там също предписват Ламизил за такива случаи.
Дано не се налага.
Бързо оздравяване!
Marokoko- Admin
Мерси за информацията.
ivanjonkov написа:Мерси за информацията.
За нищо, пиши след седмица-две да кажеш има ли напредък.
Marokoko- Admin
Старите петна почнаха да зарастват. Много бавно, но се виждат нови люспи отдолу като гледаш, а преди не се виждаше нищо. Кожата май я сменя както трябва. Утре ще ходим пак на лекар. Тази седмица в сряда мисля се появиха две нови по-черни от предишните петна. Тази сутрин като го къпах и мазах старите петна, започнах да ги оглеждам новите, дали са окраска или нещо друго и видях, че под кожата има месо ;(. Вече не зная какво да го правя. Колкото повече се грижа за него, то все нещо му става.
много съжалявам да го чуя това. Виж не правя реклама на централна ветеринарна клиника, но истината е, че в България те са с най- голям опит при влечугите, не казвам, че са най- добрите, но знаят повече от другите.
Къде е това и горе долу колко пари е там?
Това е при зоопарка. За пари... не знам, в смисъл, аз другаде не съм ги водила, че да направя сравнение, НО е доста по скъпо от колкото давах за куче и котка. д-р Йорданова работи от петък до понеделник (ако не се лъжа), другата е д-р Демул, но тя май е още по майчинство. Има и една д-р Георгиева, но нея не съм я ползвала, но Руми беше доволна и от нея.
Горкото... Да не би да се гори някъде? Черни петна с месо отдолу.... Можеш ли да снимаш новите петна и да ги пратим и на Доктор Караславова.
Marokoko- Admin
Същото е като предишните. По бързо се разпространява отколкото да го лекуваме, старите зарастват иначе но бавно. Няма достъп до лампата.
Абе виж сега, всичко това трябва подробно да се напише в нейната тема (на Доктор Караславова), защото ние не сме лекари и само гадаем. Може тя да смени лечението или да зададе въпроси някакви по-различни. Според мен ѝ пиши в темата.
Marokoko- Admin
Не искам да я притеснявам аз за това не съм писал
Ееее, то идеята е да я притесняваме и ако може да се помогне на някой си заслужава. Предупредили сме я за това и тя е приела. Не е проблем това. Според мен не слушай Сульо и Пульо, просто всеки може да надрънка какво ли не, включително и лекари, които нямат понятие от влечуги. А Караславова се занимава с влечуги и е добър лекар. ЦВК също е добре, но доктор Йорданова е чак в Петък май...
Marokoko- Admin
Ако се притесняваш може и ние да ѝ пишем, но предполагам, че ще зададе въпроси и може да поиска и нови снимки и ще стане по-бавно ако ние препредаваме...
Marokoko- Admin
Не искам да я притеснявам аз за това не съм писал написа:
Когато става на въпрос за здраве, не трябва да имаш никакви притеснения. Ако имате гъбички, те се лекуват много трудно и са много упорити. Да не кажа, че има такива дето не се влияят от никакво лечение. Точно по тази причина е добре да се иде при ветеринар практикуващ сериозно с влечуги. Аз в София съм търсила и проучвала и за съжаление е само ЦВК. Казвам за "съжаление" защото винаги е добре да имаш право на избор, но уви... за сега няма реална, читава алтернатива и ДА, лечението на влечуго е доста по-скъпо от лечението на куче и котка или друг бозайник. За това трябва да си гледаме животните според правилата, защото после доста изтънява джоба при ветеринара.
Ми сега чакаме да видим и Доктор Караславова какво ще каже... Гледам, че си писал в нейната тема, че бая дълго е продължило това лечение... Аз пътувах и загубих представа...
Marokoko- Admin
Възможно ли е игуаната да си изяде върха на опашката?
Аз за такъв феномен не съм чувала/чела. Върха на опашката може да изсъхне и падне по различни причини. Дени например плесна с опашка ваната и си нарани върха на опашката и впоследствие той изсъхна и падна. Но умишлено да си изяде опашката .... няма такова нещо. Сега те са малко шашави, знам за един дето се гледаше в огледалото и си захапа собствената ръка, мислейки си, че хапе противник
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» На път с игуана
» Извеждане на игуана на разходка
» Игуана смешни краста
» Червена игуана
» ЧИПИРАНЕ НА ИГУАНА
» Извеждане на игуана на разходка
» Игуана смешни краста
» Червена игуана
» ЧИПИРАНЕ НА ИГУАНА
Страница 2 от 3