Контрол на температурата в терариума
3 posters
Страница 1 от 1
Контрол на температурата в терариума
Едно от важните условия за правилното отглеждане на игуана е температурата. Е, за нас това беше голям проблем. Непрекъснато отвиване и завиване на крушки. Играене с ватовете от 25-40-60 за да се постигне нужната температура. Няколко пъти ги прегрявам с температура от 37 градуса и се е случвало да са на 29-30 градуса, което е малко за тях, разбирам по това, че цял ден не мърдат от под лампите, а това го разбирам защото имам 2 камери с които са 24 часа под наблюдение И така, започнах да търся начин за регулиране на температурата автоматично. В един чуждестранен форум видях страхотна идея. Писах на човека и той беше много любезен и подробно ми обясни всичко. Проблема беше, че с чарковете които той ми прати, удоволствието щеше да ми излезе 860 лева и то само за джаджите, без доставки, кабели и т.н. Та принципа беше ясен, търсехме евтин начин. И го намерихме. Цялата философия се състои в следното : Термостат който мери температурата и има възможност за промяна на хистерезиса в много малки нива и димер. Димерът се настройва на ръка (при нас е горе - долу наполовина) и се включва в термостата. Когато достигне 35,1 градуса (така е настроен при нас) включва осветлението през димера (т.е намалено), щом температурата падне до 34,8 пуска лампите на 100%. Така в терариума температурата на въздуха не пада под 32,5 и не се качва над 33,5. Ако случайно се скапе термостатa остава на димер, което предпазва от прегряване и мен ме устройва. Въпросния термостат го купихме от България за 48 лева, а в Ибей може да си го намерите за 28 лева. Димер може да си намерите на различни цени, нашият е 26 лева.
Ето го как изглежда въпросното нещо
[You must be registered and logged in to see this image.]
А ето и едно клипче, как се включват лампите
Ето го как изглежда въпросното нещо
[You must be registered and logged in to see this image.]
А ето и едно клипче, как се включват лампите
Re: Контрол на температурата в терариума
СТРАХОТНА ТЕМА! Това ще е много полезно за много хора. Само че сега започват въпросите.
Какво точно е термостат и какво е димер ? И тук съвсем се изгубих - " ... Термостат който мери температурата и има възможност за промяна на хистерезиса в много малки нива...". Хистерезис?!?! Знам, че името на истерията идва от гръцката дума "хистера", което значи матка, но това не ми помогна особено.... Доколкото разбирам и двете са некви контролни устройства, ма дай малко по-подробно.
Какво точно е термостат и какво е димер ? И тук съвсем се изгубих - " ... Термостат който мери температурата и има възможност за промяна на хистерезиса в много малки нива...". Хистерезис?!?! Знам, че името на истерията идва от гръцката дума "хистера", което значи матка, но това не ми помогна особено.... Доколкото разбирам и двете са некви контролни устройства, ма дай малко по-подробно.
Marokoko- Admin
1. Термостат - устройство което подържа постоянна температура в даден обем, следейки показанията на един или някоклко датчика управлява нагревателя/охладителя, термостат има и колата, но той е механичен, как се управлява нагревателя - с реле
2. Димерът е регулатор на напрежение - използва се за затъмняване/намалявана на осветлението
3. Хистерезиса е температурната разлика между включване и изключване - (Терминът "хистерезис" произлиза от ὑστέρησις , на древногръцката дума, означаваща "недостатък" или "изостава". Той е въведен около 1890 г. от сър James Alfred Ewing)
Не претендирам за компетентност ама това е, което знам
2. Димерът е регулатор на напрежение - използва се за затъмняване/намалявана на осветлението
3. Хистерезиса е температурната разлика между включване и изключване - (Терминът "хистерезис" произлиза от ὑστέρησις , на древногръцката дума, означаваща "недостатък" или "изостава". Той е въведен около 1890 г. от сър James Alfred Ewing)
Не претендирам за компетентност ама това е, което знам
Лелееееее, къф отговор, браво ! Голям зубър си, Ети, много ме кефиш... и тва с гръцкия ... Браво де ! В интерес на истината даваш много ценна информация. Мерси много !
Marokoko- Admin
Много ценна информация. Въпреки, че аз ще се отнася до съпруга си да се обясни.
В нашата страна, контролерите (термостати) са доста скъпи. Следователно, те са популярни с няколко души. Ние също се опитваме да съживим идеята. Тя изглежда като нашето устройство.
[You must be registered and logged in to see this link.]
За съжаление, това е свидетелството на сутринта, след включване лампите. Всички сложността, че това устройство трябва да настроите компютъра.
В нашата страна, контролерите (термостати) са доста скъпи. Следователно, те са популярни с няколко души. Ние също се опитваме да съживим идеята. Тя изглежда като нашето устройство.
За съжаление, това е свидетелството на сутринта, след включване лампите. Всички сложността, че това устройство трябва да настроите компютъра.
dimzel- Posts : 521
Кейт , направих видео, за да стане ясно принцип.
В момента има три отопление лампа. Две лампи сме свързани с това устройство. Това устройство поддържа температура, която определя компютър. Когато температурата се повиши по-висока , отколкото бяхме планирали - лампи намали светлината . Когато температурата падне под - включени светлини. С помощта на компютър, може да се определи гладка изключване на лампите . Ето принцип.
Основната трудност в термодвойка ( устройство, което измерва температурата . ) Ние температурният сензор се намира в един от ъглите на рафта. Тя не отразява реалната температура, която е игуана . Следователно , ние сме в етап на експериментиране , за да получите температура на устройството.
Това устройство - подарък за нашия приятел от форума Iguanarus.
В момента има три отопление лампа. Две лампи сме свързани с това устройство. Това устройство поддържа температура, която определя компютър. Когато температурата се повиши по-висока , отколкото бяхме планирали - лампи намали светлината . Когато температурата падне под - включени светлини. С помощта на компютър, може да се определи гладка изключване на лампите . Ето принцип.
Основната трудност в термодвойка ( устройство, което измерва температурата . ) Ние температурният сензор се намира в един от ъглите на рафта. Тя не отразява реалната температура, която е игуана . Следователно , ние сме в етап на експериментиране , за да получите температура на устройството.
Това устройство - подарък за нашия приятел от форума Iguanarus.
dimzel- Posts : 521
Ами то и нашето е нещо подобно, но ние сме вързали всички лампи. И те се не спират както при вас, а се намаляват на половина. Но за лятото идеята е добра, да се спират напълно 2 лампи например.
Similar topics
» Терариума на Денерис.
» Почистване на терариума
» Терариума на Хорейшио
» Един гущер-два терариума
» Нашето решение за влага в терариума.
» Почистване на терариума
» Терариума на Хорейшио
» Един гущер-два терариума
» Нашето решение за влага в терариума.
Страница 1 от 1
Права за този форум: