Ofiguanas
Ако това е първото ви посещение, моля запознайте се с често задаваните въпроси. Регистрирайте се за да можете да публикувате мнения.

Join the forum, it's quick and easy

Ofiguanas
Ако това е първото ви посещение, моля запознайте се с често задаваните въпроси. Регистрирайте се за да можете да публикувате мнения.
Ofiguanas
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Контрол на температурата в терариума

3 posters

Go down

Контрол на температурата в терариума Empty Контрол на температурата в терариума

Писане by Eti Вто Ное 05, 2013 9:40 pm

Едно от важните условия за правилното отглеждане на игуана е температурата. Е, за нас това беше голям проблем. Непрекъснато отвиване и завиване на крушки. Играене с ватовете от 25-40-60 за да се постигне нужната температура. Няколко пъти ги прегрявам с температура от 37 градуса и се е случвало да са на 29-30 градуса, което е малко за тях, разбирам  по това, че цял ден не мърдат от под лампите, а това го разбирам защото имам 2 камери с които са 24 часа под наблюдениеEmbarassed И така, започнах да търся начин за регулиране на температурата автоматично. В един чуждестранен форум видях страхотна идея. Писах на човека и той беше много любезен и подробно ми обясни всичко. Проблема беше, че с чарковете които той ми прати, удоволствието щеше да ми излезе 860 лева и то само за джаджите, без доставки, кабели и т.н. Та принципа беше ясен, търсехме евтин начин. И го намерихме. Цялата философия се състои в следното : Термостат който мери температурата и има възможност за промяна на хистерезиса в много малки нива и димер. Димерът се настройва на ръка (при нас е горе - долу наполовина) и се включва в термостата. Когато достигне 35,1 градуса (така е настроен при нас) включва осветлението през димера (т.е намалено), щом температурата падне до 34,8 пуска лампите на 100%. Така в терариума температурата на въздуха не пада под 32,5 и не се качва над 33,5.  Ако случайно се скапе термостатa остава на димер, което предпазва от прегряване и мен ме устройва. Въпросния термостат го купихме от България за 48 лева, а в Ибей може да си го намерите за 28 лева. Димер може да си намерите на различни цени, нашият е 26 лева.

Ето го как изглежда въпросното нещо

[You must be registered and logged in to see this image.]

А ето и едно клипче, как се включват лампите

Eti
Eti
Admin

http://www.ofiguanas.com

Върнете се в началото Go down

Контрол на температурата в терариума Empty Re: Контрол на температурата в терариума

Писане by Marokoko Сря Ное 06, 2013 2:38 pm

СТРАХОТНА ТЕМА! Това ще е много полезно за много хора. Само че сега започват въпросите.
Какво точно е термостат и какво е димер ? И тук съвсем се изгубих - " ... Термостат който мери температурата и има възможност за промяна на хистерезиса в много малки нива...". Хистерезис?!?! Знам, че името на истерията идва от гръцката дума "хистера", което значи матка, но това не ми помогна особено.... Доколкото разбирам и двете са некви контролни устройства, ма дай малко по-подробно.
Marokoko
Marokoko
Admin

Контрол на температурата в терариума Empty Re: Контрол на температурата в терариума

Писане by Eti Сря Ное 06, 2013 3:12 pm

1. Термостат - устройство което подържа постоянна температура в даден обем, следейки показанията на един или някоклко датчика управлява нагревателя/охладителя, термостат има и колата, но той е механичен, как се управлява нагревателя - с реле

2. Димерът е регулатор на напрежение - използва се за затъмняване/намалявана на осветлението

3. Хистерезиса е температурната разлика между включване и изключване - (Терминът "хистерезис" произлиза от ὑστέρησις , на древногръцката дума, означаваща "недостатък" или "изостава". Той е въведен около 1890 г. от сър James Alfred Ewing)

Не претендирам за компетентност ама това е, което знам Suspect
Eti
Eti
Admin

Писане by Marokoko Пон Ное 11, 2013 11:38 am

Лелееееее, къф отговор, браво ! Голям зубър си, Ети, много ме кефиш... и тва с гръцкия ... lol! Браво де ! В интерес на истината даваш много ценна информация. Мерси много !
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by dimzel Нед Ное 17, 2013 11:06 am

Много ценна информация. cheers  Въпреки, че аз ще се отнася до съпруга си да се обясни.
В нашата страна, контролерите (термостати) са доста скъпи. Следователно, те са популярни с няколко души. Ние също се опитваме да съживим идеята. Тя изглежда като нашето устройство.
[You must be registered and logged in to see this link.]
За съжаление, това е свидетелството на сутринта, след включване лампите. Всички сложността, че това устройство трябва да настроите компютъра.
dimzel
dimzel

Писане by Eti Пон Ное 18, 2013 12:31 pm

Ирина, а вашето устройство изисква ли димер?
Eti
Eti
Admin

Писане by dimzel Чет Ное 21, 2013 11:29 am

Кейт , направих видео, за да стане ясно принцип.
В момента има три отопление лампа. Две лампи сме свързани с това устройство. Това устройство поддържа температура, която определя компютър. Когато температурата се повиши по-висока , отколкото бяхме планирали - лампи намали светлината . Когато температурата падне под - включени светлини. С помощта на компютър, може да се определи гладка изключване на лампите . Ето принцип.

Основната трудност в термодвойка ( устройство, което измерва температурата . ) Ние температурният сензор се намира в един от ъглите на рафта. Тя не отразява реалната температура, която е игуана . Следователно , ние сме в етап на експериментиране , за да получите температура на устройството.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Това устройство - подарък за нашия приятел от форума Iguanarus.
dimzel
dimzel

Писане by Eti Пон Ное 25, 2013 10:09 pm

Ами то и нашето е нещо подобно, но ние сме вързали всички лампи. И те се не спират както при вас, а се намаляват на половина. Но за лятото идеята е добра, да се спират напълно 2 лампи например.Idea 
Eti
Eti
Admin

Писане by Sponsored content

Sponsored content

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите