Ofiguanas
Ако това е първото ви посещение, моля запознайте се с често задаваните въпроси. Регистрирайте се за да можете да публикувате мнения.

Join the forum, it's quick and easy

Ofiguanas
Ако това е първото ви посещение, моля запознайте се с често задаваните въпроси. Регистрирайте се за да можете да публикувате мнения.
Ofiguanas
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky)

3 posters

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky) Empty СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky)

Писане by Marokoko Пон Фев 16, 2015 11:13 am

Пускам тази дискусия, защото има ценни съвети за справяне с агресията в размножителния период при мъжките игуани.

Оригиналът е на форума [You must be registered and logged in to see this link.]. Препоръчваме го както за начинаещи, така и за напреднали, има доста полезна информация, а на въпросите ви ще отговорят опитни хора.

Главен герой в действието е една от нашите игуани, която именно в момента възмъжава. Става въпрос за Тарислав.

[You must be registered and logged in to see this link.]

" ... Преди 3 години си взех зелена игуана, обожавам тези животни  и много исках да имам. Четох много, и реших да си взема женска именно заради агресията в размножителния период при мъжките. Когато стана на 2 години и 2 месеца разбрахме, че игуаната е мъжка. При първото му разгонване на 2 години и 6 месеца единственото проявление беше отказът от храна от ноември до януари. Намали драстично храната и оставяше спермални отметки. На следващата година на  29 август, за около половин час, от зелен гущерът стана тъмнооранжев. От ноември отново намали храната драстично и започна да оставя отметки. През февруари се чифтоса с женската ни игуана и всичко си беше нормално и спокойно. Какви промени забелязах – През май месец се събрахме с приятели с игуани и нашият замалко да ухапе една женска. Към нашата женска нямаше никаква агресия. Пускаме ги да се разхождат на строго определено място за това. Цветът така и не му се върна зелен, остана с пясъчно тяло и оранжеви крака.

Тази година забелязах следното нещо -  когато го взимам от терариума няма никакви проблеми, но когато го пусна да излиза на разходка, в мига който напусне терариума заема бойна поза и почва да се дуе и да клати глава и опашка. Не мога да преценя това спрямо мен ли е или си вижда отражението в стъклото на прозореца. Преди няколко седмици захапа една възглавница и я затръска гневно като куче. Взех един анцуг на мъжът ми и мислих да го закрия и прибера в терариума, но когато се наведох над него с този анцуг на ръката си той се успокои, покатери се на нея и го прибрах спокойно.  Преди три дни се разигра следната сцена, на два пъти захапа една възглавница, но този път по-скоро беше като че ли я опита става ли за ядене, само захапваше и пускаше. В този момент женската мина покрай него и той я клъвна по същия начин, но ѝ причини жестока рана. До този момент нас не ни е хапал.

Та ето и въпросите:

Кога точно се говори за разгонване, това има ли етапи? Защото той в момента яде много, не оставя отметки и няма промяна в цвета. Базирам се на това, че миналата година точно по това време си смени цвета, който носи и досега, но по-избледнял.  

Може ли една кротка игуана да стане агресивна без да е болна или разгонена? Той е вече на 4 г.

Може ли игуаната да скочи и да нападне без преди това да е показала признаци за това?

Трябва ли в периода на разгонване да го пускам да се разхожда извън терариума или да си седи там?

Като цяло – как да се държа с него?

Миналата година в периода на разгонване беше изключително нежен и мил, само се буташе да бъде гален, а сега забелязвам някои лоши наченки и се чудя дали става въпрос за разгонване или за лош характер. Много ви моля дайте ми някакви напътствия и съвети, какво да правя, защото безкрайно много го обичам, но и започвам да се страхувам от него, въпреки, че до сега ДИРЕКТНО към нас с мъжа ми не е проявявал агресия."

ОТГОВОРИ:

Всичко това ми звучи доста познато, точно като поведението на Форест. Затова е много важно собственикът да се научи да разпознава и разбира езика на тялото на игуаната.

Ето моите въпроси – Кога точно бихме могли да говорим за разгонване и има ли то различни етапи? В момента например, той яде много, не оставя белези и не е с ярко оранжев цвят...

Има размножителен период, в който борбата е за територия, господство и секс. Извън размножителния период тя е за територия и надмощие –  и това никога не се променя при тях.

Възможно ли е опитомена игуана да бъдат агресивна, без да е болна илиразгонена? (Той сега е на 4 години.)

Да, и това не е агресия, а териториални претенции и налагане на господство, които трябва да се научите да разпознавате, за да бъдете в безопасност.

Може ли игуаната да скочи и да нападне изненадващо, без преди това да показва признаци на агресия?

Да, ако той възприема човека като друг мъжки негова територия. Ето правилата, които трябва да научите наизуст и никога да не нарушавате.

• Не можете да носите никакви ярки цветни дрехи например червено, розово, оранжево, жълто... Трябва да проучите и кои други цветове също могат да афектират вашата игуана. (При различните екземпляри има разлики). Вкъщи може да се носят само крем, кафяво, черно, синьо и бяло 24/7 365 дни в годината.

• Не можете да носите нищо на главата си, никога не навивайте кърпа около главата си.

• Не трябва да променяте косата си драстично, като я боядисате от руса  в червено например, или дори ако винаги сте я носили вързана – после изведнъж да ви види с пусната. Веднъж бях боядисала косата си светлоруса и стана малко жълта. Форест искаше да ме убие. Отне ми 5 бои, докато косата ми си върне нормалния цвят и той отново започне да ме приема.

• Всички отражения трябва да бъдат покрити. Покрийте огледалата, затворете завесите, покрийте всички отражения, включително вътре в терариума. Той трябва никога да виждала друга мъжка игуана на своя територия. Не забравяйте, че за него отражението е друг мъжки, точно толкова голям, колкото него, който отказва да отстъпи.

• Ако косата ми е мокра Форест полудява и ме атакува.

• Звукът на сешоара го вбесява и той напада всеки, който излиза от тази стая, дори часове по-късно.

• Никога не му позволявайте да покатери по-високо от гърдите ви, никога не му позволявайте да сяда на главата ви (а той ще опитва непрекъснато), винаги го дръжте под гърдите си.

• Никога не го гледайте в очите, докато той е в клетката си. Дръжте главата си сведена и гледайте надругаде.

РАЗБЕРЕТЕ, че като нарушавате тези правила, вие се превръщате в друг мъжки в неговата територия.
Ако сте направили грешката да нарушите някое от тези правила и той се нахвърли, за да ви атакува – НЕ БЯГАЙТЕ. Останете на мястото си и извикайте силно Неее – наведете се напред и го притиснете на земята за врата. Това е, което доминиращите мъжките в природата правят с другите мъжки. Ако не разполагате с достатъчно увереност, за да направите това – тогава направо бягайте колкото ви държат краката. Но най-добре просто не нарушавайте правилата.

Трябва ли да му позволявам да излиза от терариума си на разходка по време на разгонването или е по-добре да го държа затворен до края на периода?

Цялото му същество го кара да патрулира територията си и да я пази от други мъжки. Ако го държите под ключ, той ще откачи и ще ви намрази и после това никога няма да може да се промени. Пускайте го дотолкова, колкото е необходимо, за да се спазват правилата по-горе.

Като цяло – как да се държа с него?

Дръжте се както обикновено, самуверено и се присмивайте на неговите лудости.

Най-лесно е да го затворя в терариума, докато премине разгонването, но тогава е напълно възможно той да се десоциализира.

Да, той ще започне да ви мрази. (Забележка: Но някои стопани просто нямат друг избор...)

Миналата година, в периода на разгонване той беше много мил и гальовен. Даже се натискаше да го галим. Но сега виждам други признаци и се чудя – дали се касае за разгонване или просто за лош характер.

Това не е разгонване, нито лош характер, а нормално поведение на доминантен мъжки. Никога не носете друг мъжки в дома му и следвайте правилата, изброени по-горе, тогава той винаги ще бъде и мил и гальовен.

Бих искала да ви помоля да ми даде някои съвети и идеи, какво да правя. Обичам игуаната си много, но започвам да се страхувам от него, въпреки че никога досега той не е бил агресивен директно към нас...

Това е най-големият ви проблем, той „се храни” от вашия страх и по този начин  печели битката за надмощие, а това го прави все по-териториален. Ако не се промени начина, по който се чувствате, така че да сте щастлива и уверена по всяко време той ще започне да ви преследва и гони от собствения Ви дом. Моля, обърнете внимание – това е от огромно значение! Ако не можете да се промените, за собствената Ви безопасност е по-добре да му намерите друг дом. Съжалявам, неприятно е да Ви кажа всичко това, но е много важно. Не бих искала да пострадате.

В естествената среда на игуаните има огромни доминиращи мъжки, които седят на най-големите дървета в гората. Никоя друга игуана няма правото да седи на това дърво (освен женските, които са поканени  Very Happy ), а някои са толкова доминантни, че притежават по повече от едно дърво. След това следват по-малко доминантните мъжки, които седят на по-малките дървета и най-накрая – най-малките, които не притежават собствена територия. И за игуаните е дълг на живот и смърт да защитават своето дърво или дървета почти фанатично.

И като поставим същите тези в домовете си – нищо не се променя. Има една поговорка, че получаваме само това, с което можем да се справим. Вие имате доминантен мъжки, точно като Форест, той е собственик на едно от най-големите дървета. Това е последното нещо, което сте искали, но, така или иначе, това ви се е паднало. Така че ще трябва да разглеждате целия си имот, като едно огромно дърво в Амазония, защото точно това представлява къщата Ви за вашето момче. При никакви обстоятелства не можете да бъдете един от мъжките, които живеят на по-малките дървета или нямат свое дърво, защото тогава мъжкият ще иска да Ви убие задето се натрапвате на неговото голямо дърво – точно както би се случило в дивата природа. Трябва да живеете рамо до рамо с него на дървото му, което е възможно, АКО следвате горните указания.

Не бива да гледате на него като на агресивен или непредвидим. Той е като отворена книга, когато познавате отключващите механизми.
Marokoko
Marokoko
Admin

Върнете се в началото Go down

СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky) Empty Re: СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky)

Писане by Eti Сря Фев 18, 2015 9:32 am

Хахаха, беше ми интересно да си прочета за мъките. Laughing  То историята си има продължение. Тарислав се оказа, че може да бъде доста лош. На няколко пъти се мяташе срещу мен с отворена уста и гняв. Спаси ме стъклото на терариума. Имаше период, в който се обслужваше само рано сутрин или вечер (като не се е нагрял и още не се е осеферил). Доброто е, че продължи кратко и беше на моменти, а не постоянно. За кратко време се научих да разпознавам настроенията му и да се съобразявам с тях. И наистина, когато гледаш на лудостта му с насмешка е по-лесно. Всеки си е луд малко или много. Както и да е, това мина и сега отново е нашия мил и нежен Тари.
Eti
Eti
Admin

http://www.ofiguanas.com

СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky) Empty Re: СЪВЕТИ ЗА СПРАВЯНЕ С АГРЕСИЯТА (от Linky)

Писане by Eti Сря Фев 18, 2015 9:33 am

До следващия път ... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Eti
Eti
Admin

Писане by shoppy Пет Мар 13, 2015 11:34 pm

Момчета и момичета...почти ме отказахте да търся момче за нашата девойка ...Smile Така сладко си живеем,че направо не си представям сърдитко в цялата ситуация Smile))п
shoppy
shoppy

Писане by Eti Съб Мар 14, 2015 8:34 am

почти ме отказахте да търся момче за нашата девойка написа:

1100% НЕ СИ СЛАГАЙ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ.

1. Мъжки без терариум, няма как да стане. Като оставим на страна факта, че без необходимите условия едва доживяват 7-8 години, в периода на разгонване е страшно. Пазене на територия, мазане с лайна навсякъде, инфантилност.

2. Ще преследва женската и ако тя не му "даде", хапе, а последствията са жестоки [You must be registered and logged in to see this link.] може да видиш нашите премеждия миналото лято. И това ухапване беше абсолютно невинно, без агресия или злоба.

3. Възможно е, мъжката игуана да си нарочи един или всички членове от семеството за конкуренти. Е тогава вече е страшно, ще ви гони, ще хапе, ще умре ако трябва но да ви разкара от негова територия.

4. Игуаните са индивидуалисти, те не страдат, че няма с кого да си поиграят и забавляват. Кефа за тях е да лежат и пекат. Така, че не разваляй семейната идилия. Така сте си супер, един мъжки ще внесе само смут и неразбории.
Eti
Eti
Admin

Писане by Eti Съб Мар 14, 2015 8:40 am

Аз много исках женска, именно защото знаех за мъжката агресия и не исках проблеми. Но ... както е известно, игуаните са хазарт, разбираш какво ти се е паднало по късно Twisted Evil Та сладката Тара се оказа Тарислав king Скоро мъжът ми каза: "Тарислав трябва да се гледа в обор, не в терариум" Представи ли картинката, какво е разгонен мъжки игуан от гледна точка на чистотата pig pig pig
Eti
Eti
Admin

Писане by shoppy Съб Мар 14, 2015 4:19 pm

Хахаха Smile. Звучи страшно. Честно да ви кажа ,ако ги нямаше децата щях да съм взела вече. Екстермист съм и бих се заела с това предизвикателсво Smile,но...за сега ще пасувам. Терариумът е лесен. Сега не се пънем само защото не е "важен като дом. " ,но при други обстоятелства -разбира се! Исках просто да си ина себебодобна компания Smile . А какви са ви наблюденията за 2 дами заедно?
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 8:21 am

Aбе две заедно не става, едното подтиска дугото винаги. Ако има отделен тер става, но в един е кофти. Дори да няма боеве пак е "за сметка" на единия...
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 9:30 am

Да, да. Това е ясно! Всяка със собствена къщурка. Не съм си и помисляла да са в един тееариум.
shoppy
shoppy

Писане by Eti Нед Мар 15, 2015 12:03 pm

Сега не се пънем само защото не е "важен като дом. " написа:

Мен ако питате, направо си е жизненоважно за дългогодишен живот.
Eti
Eti
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 12:21 pm

Да! Друго имам в предвид. Smile Може би не мога да го кажа правилно Smile Ига има терариум вертикален ,обзаведен с изкуствена трева на дъното, клон, лежанка, нагряваща и УВ лампа,легенче, подово отопление , овлажнител и всичко нужно. Въпроса е там, че не е красив, а просто удобен. Когато сме си в къщи, тя си ходи из къщи. Не седи само в терариума, за това казвам, че той не и е "дом ". Дано сега да съм го казала разбираемо Smile
shoppy
shoppy

Писане by Eti Нед Мар 15, 2015 12:32 pm

Въпроса е там, че не е красив, а просто удобен. написа:

Това е най-важното Basketball
Eti
Eti
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 12:43 pm

Май в стремежа си да съм максимално кратка и точна пиша глупости Very Happy
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 1:59 pm

Руми има женски игуани, на които търси стопани. Тя е третият учредител на сдружението, но не посещава много форума, затова и аз толкоз смело го пиша това в момента... Тя пред хората твърди, че няма... Това е така, защото някои от тях са прибрани обратно от лоши собственици, буквално спасени...Някои бяха в ужасно състояние, няма да се впускам в подробности, защото са гадни. Обаче сега има 6 игуани и си ги чука в главата. НО СЕ Е ЗАКЛЕЛА САМО на много проверен човек да дава. Ако глупоста не ви напусне можем да водим разговор. Животните са много красиви и в много добро здраве. Ще трябва да се срещнете с нея..., разбира се. Без тер няма да даде, а и ще трябва да обещаеш, че понякога ще и позволяваш да го вижда и ще пишеш новини.... lol! Ние сме истински маниаци, срамно, но факт....

Последната промяна е направена от Marokoko на Нед Мар 15, 2015 3:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by Eti Нед Мар 15, 2015 2:38 pm

кратка и точна пиша глупости написа:

Не, напротив, наистина е важно да е удобен, а не красив. В стремежа си да направят терариум който да радва окото, хората правят истински гадни за игуаната терариуми. И все пак, при 28 градуса, може да оставите иги да се разхожда не повече от 30-40 минути. Тази температура не е добра за тях. Температурата на въздуха трябва да е 32-33 градуса, а хладната част 28. Опита ми показва, че в хладната част седят за не повече от 2 до 3 часа на ден и то на етапи.
Eti
Eti
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 3:16 pm

Да ,и тя излиза за токова ...най -много час. После сама си влиза и се пльосва под лампата Smile. Иначе подовото е пуснато винаги и не съм мерила, но предполагам, че ниско на земята е далеч по -топло. Лятото е друго. Все гледа да излети от терариума и да се цопне на прозореца и доволно да ми съсипе цветята ...
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 3:17 pm

Ети е права, няма видимо страдание от ниски температури, ама то работим с натрупване. При мъжките има подагра, нещо не се метаболира протеинът, а при женските - редица други проблеми. Аз нямам проблем със свободолюбието, защото моята игуана не иска да излиза. Просто доброволно си клепе там, и даже като я пускам да се разходи много не иска. Аз също обмислям взимане втора, и имам предвид една, която познавам, ма работата е там, че тя е от свободолюбивите и ако се стигне дотам ще му мисла...
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 3:17 pm

А, не видях, че си писала, явно едновременно...
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 3:19 pm

И аз така Smile Явно така е станало Smile
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 3:19 pm

Лятото е друго да, ние имаме и [You must be registered and logged in to see this link.].
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 3:24 pm

Имай предвид - подовото е задължително, добре е, че го има, но те трябва да се нагряват от лъчист източник - тоест лампа, нагряваща, или, както е при мен - комбинирана, УВБ + топло, всичко накуп. Аз например не знаех това, когато започнах. Температурата на въздуха е необходимост, ама ако се докара примерно по друг начин, дори да е перфектната, но ако няма лампа за печене - не става.... Пиша ти всичко, което ми хрумне и ми се вижда важно, извинявай, ако повтарям известни за теб неща. Ма просто правиш впечатление на човек, който си обича животното... Скоро се оказах в ситуация да давам акъл на човек, който се оказа, че знае повече от мен... Та ако е така - прощавай.
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 3:33 pm

Не глупости!  Всичко е важно!  Това с подовото е в къщи,а клетката я ползваме когато ходим на село (само лятото) .Слагам я на шарена сянка и сред любими "бурени "(имаме ги много) .Клетката е огромна 4м.*4*4.  Обича да ходи на село Smile ..или поне миналата година обичаше .....
Всяка информация е полезна за мен.  Както видяхте хич не съм гуру на игитата при положение,че не разбрах, че е бременна ..... Другото, което щях да питам е дали могат да предозират с УВ ....едната е само УВ пура, а другата е топлеща с УВ -комбинирана. И двете работят заедно през деня .
Мисля,че малко наспамих темата. Все пак е за друго. Ако сметнете,че е доста разводнена трийте. Smile
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 3:48 pm

Не не, глупости, нищо няма, нека се пише и да има обмен на информация, мно важно къде.... Превеждала съм много за УВБ-то и въпросът ти наистина е съвсем логичен. Имам писменото разрешение на една англичанка, да ползвам материалите от сайта ѝ, който преведох почти целия. НАЙ-ДОБРИЯТ ПО ВЪПРОСА Е. Този матеирал ще излезе на новия ни сайт, засега го няма никъде. Но по принцип предозирането е възможно да. Затова се избира лампа за тропически, а не за пустинен гущер. Особено в стъклен тер, където се отразява, си е напълно възможно предозиране. Темата е коментирана в специализираната литература. Те имат сетиво някакво за УВБ. Не е ясно дали го виждат, но някак го усещат, могат да СИ ГО ДОЗИРАТ САМИ!!! Като им "стигне" се местят, точно както с топлината, тоест терморегулацията. Номерът е да има къде да се скрие, да не е малък стъклен тер примерно, но при вас не е така. ...
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by shoppy Нед Мар 15, 2015 3:58 pm

Ами пурата е на Екотера (с нарисувана игуана на нея) ,а другата е на зоомед ...и аз мисля, че някъде бях попадала не нещо от сорта но питах за всеки случай Smile Тера е голям и има доста места където да се скрие и на ниско и на високо.
shoppy
shoppy

Писане by Marokoko Нед Мар 15, 2015 4:45 pm

Щом си почнала с пури няма смисъл сега да сменяш. Особено щом игуаната се пече и на истиснко слънце... Най-хубавите са [You must be registered and logged in to see this link.]. Но може и с пури. Зоомед са по-дорби. Има и друг интересен [You must be registered and logged in to see this link.] за топлите месеци... Аз някой ден ще го направя. Имало производител български, сега още търсиме, да се намерят и нормални цени...
Marokoko
Marokoko
Admin

Писане by Sponsored content

Sponsored content

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите