UVD плоскости - плексиглас пропускащ UVB лъчите
3 posters
Страница 1 от 1
UVD плоскости - плексиглас пропускащ UVB лъчите
Стандартни и специални PMMA (акрилни, плексигласови) плоскости и блокове
PMMA (полиметил метакрилат), плоскостите са твърди и естествено прозрачни термопластични материали. Популярни са с името "плексиглас", по търговската марка на един от първите производители на акрил „Rohm and Haas Company“. Органичното стъкло под чието име също така е известен "плексигласът" е с плътност приблизително 2 пъти по-мака от тази на стъклото, но е чувствително по-гъвкав и лесен за работа от стъклото. Плексигласовите плоскости за разлика от стъклото могат да бъдат както прозрачни така и цветни, за да се постигне практически неограничена цветова гама и нива на светлинна пропускливост. Богат избор от плоскости в три основни категории според оптическите характеристики:
Прозрачни с пропускливост на светлината от над 92%, които от своя страна са: безцветни (кристал) и цветни прозрачни (тип бирена бутилка).
Дифузионни (свето разпръскващи) които биват: Опалени (млечно бял цвят) с различна степен на свето-пропускливост: 30%, 40%, 70% и 80% и Цветни с огромно разнообразие от цветове (RAL и Pantone).
Непропускливи (опак) с голямо разнообразие от цветове.
Плоскостите от "плексиглас" могат да бъдат с двустранно или едностранно гланцова или матова (сатенирана) повърхност. Това предполага широк потенциал за приложения, които отговаря на разнообразните нужди на дизайнерите и най-общо във визуалната комуникация (viscom-виском). PMMA плоскостите са екструдирани (пресовани) или изливани (каст), а всеки производствен процес осигурява различни технически параметри на плоскостите което дава допълнително многообразие на този полимер. Опитът е показал, че изливаните и пресовани плоскости могат да се използват взаимозаменяемо. Окончателния подбор на вида плоскости би трябвало да бъде направен в зависимост от тяхното използване по предназначение, техническите изисквания и разходи. Туплекс също така предлага огромно разнообразие на специални акрилни плоскости които се развиха последните години от водещите производители на акрил:
Екструдирани плоскости
Edge Lit (Elit) плоскости- акрилни плоскости който разпространяват светлината при осветяване на ръба на плоскостта. Приложение за тънкостенни светлинни кутии с предаването и разсейване на светлината идваща от ръба на плоскоста.
HI (високо ударни) плоскости – прозрачни акрилни плоскости с повишена якост на удар и отлични механични свойства.
UVD плоскости - пропускащи ултравиолетовите лъчи за солариуми.
Златно и сребърно огледало – Едно истинско огледало, но далеч по-нечупливо
Призматични плоскости - леки плоскости и с различна структура и цвят на едната или двете страни, които се използват за остъкляване и осветителни функции.
Изливани плоскости
Плоскости за LED-системи - опалени с разсейване на светлината в LT = 50%, които се използват в комбинация с цветни светодиоди. Осигуряване на перфектна фонова, мека и приятна светлина. UV-устойчиви и с 10 години гаранция за промяна в цвета и предаване на светлината
Fluo и Soft Fluo флуоресцентни плоскости - със светещи ръбове
Dual Satin двойно сатенирани (пясъчни) плоскости - с двустранен мат, леко сатенирана повърхност, имитират "ефект" матирано стъкло, устойчив на надраскване
Сатенирани плоскости - с едностранен сатен, използвани за производство на рекламни елементи
Черно-бели и цветно-бели плоскости - променящи цвета си при осветяване
Vision плоскости- плоскости предназначени за мултимедийни прожекции
Химико-устойчиви плоскости - изключително устойчиви на химикали
Metal & Pearl Плоскости - имитират метал или перла повърхности; идеални за реклама и интериорен дизайн
Блок - от 25 мм до 200 мм дебелина, използвани за производството на рекламни елементи и интериорен дизайн в прозрачни и опалови вариянти
SRD плоскости, предназначени за звукови бариери
Re: UVD плоскости - плексиглас пропускащ UVB лъчите
Цената на 2 мм UVD плексиглас за солариум излиза към 20 лева на квадратен метър така че зимните клетки идват на мода - очаквайте скоро тема
Да, това ми беше мисълта, аз като намерих тези плоскости мислех за приложението, не знаех, че има толкова видове!!! И се и обърках... Кои ми трябват ?!?!? Темата за зимната клетка е много добра идея, а защо да е и само зимна... Аз разбрах, че има много ползи и за човешкото здраве, ако в една стая прозорците се заменят с такива плоскости, защото и ние не получаваме достатъчно УВБ. Дори да се смени само един прозорец, например там, където игуаната се пече обикновено, може да бъде също решение.
Marokoko- Admin
Ти не си добре Глей ся тънката ми мисъл (до колкото я има де)... до сега какво става... Където и да идеш с малкия дявол все си слуга. Не може да седнеш една мастичка да глътнеш като бял човек. Малката гад те гледа с малки дяволити очички и а седнА, а се изсра или скочило да се беси, ако са двама вземат, че се избият или (в най-добрия случай) така се омотаят, че едното души второто или му разтяга крайниците ииии ти скачаш веднага или да чистиш, или да разтърваваш, или да отмотаваш. С една дума ние сме роби и слуги на тез негодници, които гледат само да те разиграват. ТА КРАЙ!!! Хвърляш го там в клетката да събира лъчи и ти беж я в кръчмата, я на язовира, я под навеса на иедине и пиене и там по естествен път ще събираш лъчи Вечер го намачкай там да му е гадно, попей му песни (ние си пеем - Аз съм Тарю убавеца вечния ерген на Балкански полуостров няма друг кат мен и т.н) потанцувайте и толкоз. На мен ич не ми пука, че Тарю иска да изяде гостите нали мен не яде. Важното е, животното да си те познава теб, а па че гони чуждите.... не ми трябва куче
Ееее, вече за преносима клетка не знам... Аз за балкона мислех. За прозорец също е хубаво, защото е лесно, само се сменя. Ползите за човешкото здраве също ги има. Има едни няколко месеца, дето не се излиза много...
Marokoko- Admin
Ако измайсторите преносима клетка ... браво, направи отделна тема, ще е интересно, искам да я видя. Струва ми се доста трудно...
Marokoko- Admin
Ти ма уби, направо ма закла Моите клетки нали са сгъваеми, спокойно и двете ги мятам на багажника (не че няма на влезнат вътре) и айде ... Естествено говоря ако се ходи някъде за повече дни. Са естествено за един язовир не си струва, ще си седят на балкона. Ти като имаш клетка, за какво ти е да сменяш на прозореца, няма смисъл.
Сега не си залагам главата, ама си мисля, че ако клетката се облече от всички страни с това чудо, вътре би трябвало да стане топло в слънчеви зимни дни. Нещо като парник за цветя. но само опита ще покаже дали съм права.
Трябва да се предвиди и охлаждане или път за отстъпление към стаята, в случай, че много се вдигне температурата. Един така го бяха опекли, в затворен стъклен аквариум... За мен да си сменя стъклото е много по-лесно, а и по-евтино... А и по няколко месеца игуаната ще си щъка из цялата стая примерно... А и за лятото ще си я чукаш в главата тая затворена клетка... Ще става като пещ. Тя е за зима според мен. И кат не си преебем лятната клетка, а си сменя стъклото покривам и повече време и пространство и сезони, а ти твоята универсална неупотребяема клетка ще си я чукаш в дебелата глава...
Marokoko- Admin
Плоскостите ще се сложат над мрежата и лятото ще се махат Дебелата глАва го е измислил и за ко да го дебна из къщи кат може да си пия мастиката, а он да си кюта навън. Естествено ще има подвижно прозорче за въздух ако стане много горещо но се съмнявам, защото моите клетки така са позиционирани, че винаги имат сенчеста част.
Абе, да, всичко зависи... има два варианта, пък кой как му е удобно. Тук не е удобен този с клетката, за зимата в стаята ми е по-удобно, занапред ще мислим... Най-яко е да има преход вън-вътре, и да може да се мести, но тва трее се мисли още...
Marokoko- Admin
Интересна идея. Има възможност да направят свои собствени измервания на тези очила? Що се отнася до стъкло-UV?
dimzel- Posts : 521
Ира това не е стъкло, а плексиглас, който пропуска UVB лъчите.
Аз написах, че това е ясно (пластмаса стъкло на прозореца). Бих искал да има твърдото убеждение, че преминава UV. Например, Dimi направят измервания solarmeterom.
dimzel- Posts : 521
О да, ще ги измерим. Аз смятам да сменя едното стъкло в хола, за да може да се пече през зимата... Задължително ще измерим. Но като цяло е сигурно де - тези плоскости се произвеждат от години. Първо ги намерих в сайта на Английската лекарка, която e администратор на internet групата за УВБ измервания, заедно с производителя на Mega-ray - Боб Маккаргар. Информацията там е много точна и изчерпателна. Ние, разбира се, пак ще измерим, защото всичко зависи от конкретния производител.
Marokoko- Admin
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|