ПРИМЕРНО МЕНЮ
4 posters
Страница 1 от 2 • 1, 2
ПРИМЕРНО МЕНЮ
Примерно меню
[You must be registered and logged in to see this link.]
Няколко основни правила в изготвянето на менюто –
- По възможност винаги купувайте био зелении.
- Избирайте винаги свежи и по-тъмнозелени връзки.
- При престой на храната се губят много от полезните ѝ свойства, затова е добре да е прясно набрана, доколкото е възможно.
- Никога не давайте храната направо от хладилника, трябва да постои и да се дава със стайна температура.
- При замразяване се губи по-голямата част от хранителните свойства, затова замразената храна е безполезна. Някои зеленчукови смеси са даже вредни.
- Не берете в близост до пътища. Тежките метали от атмосферата се наслагват в растенията.
- Винаги спазвайте съотношение 2:1 калций към фосфор в менюто. Нарушеното им съотношение задължително води до тежки заболявания.
- Разнообразие – тук е необходимо малко разяснение. Поне за мен. Важно е да се знае при всяко едно занимание, къде е разликата между идиотското вманиачаване и необходимото старание. Дълго се чудех на безкрайните дискусии за храненето по форумите и специализираната литература и на настървеното старание, с което хората се мъчат да съставят меню от максимален брой различни зелении. Не разбирах защо например глухарчето, което си е с чудесно съотношение на калций и фосфор, подходящо е за основна храна и го има навсякъде, обогатено с малко настъргана тиква да не е достатъчно. Обяснението е просто. В естествената си среда игуаните живеят в напълно различни условия. В природата игуаната яде над 250 вида растения, които ѝ осигуряват различни вещества. При тях ръстът и развитието на органите и тъканите са пряко зависими от храненето. Така например игуаната си умира от диета базирана на марула, и то умира от глад, макар и с пълен тумбак, защото марулата не съдържа нищо полезно за нея. Тя е предимно вода. По-надолу са част от растенията, които игуаните ядат в естествената си среда. Има линкове и могат да се разгледат. На мен ми беше любопитно. Това са дървета и растения, по-голямата част от които не сме виждали никога. Забелязва се лесно, че нема ник’ви глухарчета и щирчета...
СЕМЕЙСТВО: ИМЕ:
Anacardiaceae (Sumac) [You must be registered and logged in to see this link.]
Annonaceae (Annonengewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bombacaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Burseraceae (balsam tree family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Capparidaceae (caper family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cyperaceae (Sedge Family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Euphorbiaceae (spurge family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Melastomataceae (Black Mouth family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Nyctaginaceae (miracle flower plants) [You must be registered and logged in to see this link.]
Olacaceae (Olaxgewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Rhamnaceae (Buckthorn family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Rubiaceae (Madder) [You must be registered and logged in to see this link.]
Sapotaceae (Sapotengewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Sapindaceae (Soapberry) [You must be registered and logged in to see this link.]
Urticaceae (Nettle family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Urticaceae (Nettle family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Vitaceae (Grape Family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Специалистите твърдят, че е невъзможно да се осигури пълноценна животоподдържаща диета, без включването на разнообразни зеленчуци. Винаги давайте на игуаната микс от много различни зеленолистни. Поне 8 или повече вида на всяко хранене, за да се създаде комбинация поне близка до пълноценната. Бедното меню, базирано на един зеленолистен зеленчук, лишава игуаната от важни витамини, хранителни вещества и минерали, необходими за здравето и нормалното ѝ развитие. Просто няма такова растение, което да съдържа всичко необходимо. Също така, игуаните са склонни да се пристрастяват към някои зеленчуци, зелении, или дори по-лошо – към маруля или друга нездравословна храна! Това по-често се случва, когато се предлага ограничена диета. Разнообразието за тях е жизненоважна необходимост, а не излишно престараване. Това е една от основните причини да няма особено дълголетни игуани, отглеждани в плен по нашите ширини. Изглеждат си чудесно, ама си умират рано...
Ето едно примерно меню, което не е и трудно за изпълнение в този сезон (говорим за листата на тези растения) :
1. Глухарче
2. Цикория
3. Хибискус
4. Черница
5. Липа
6. Латинка
7. Кресон
8. Листа от малини
9. Листа от репички
10. Пащърнак (настърган, много е полезен, добре е да се добавя всеки ден по малко към храната)
Може по малко плодче от време навреме. Щедро може да се добавят цветове от латинка, хибискус, цветове от вечерна иглика (или други проверени). Някои игуани много обичат цветя и ярките цветове възбуждат апетита им.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Количествата са колкото за една малка свиня... Добрият апетит е признак на добро здраве.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Eti :
Даммм моите поглъщат 2-3 пъти на това количество. Винаги съм се чудила къде точно го побират Като изключим:
6. Латинка (много я обичат, бързо свършва )
7. Кресон
9. Листа от репички (умишлено не давам, защото нямам мои, а купешките ги пръскат с разни гадости)
10. Пащърнак (е това е нещото което супер ненавиждат, оказаха се по-упорити от мен и вече не давам. Не го ядат
Та аз всеки ден, освен останалите давам:
- лъжлива коприва
- живовляк
- врабчови чревца (много са досадни за даване, ама са много полезни)
- поветица
- детелина
- пача трева
- малко лозови листенца за разнообразие
- щир (доста полезен)
- кучешка лобода
- цвят на роза
Сега ги преброих, моите хубавци плюскат всеки ден по 16 различни храни. Естествено не тичам всяка сутрин да ги бера. Преди време берях 1 път седмично, но вече е 2 пъти в седмицата по 2 гондоли. Т.е 2-те гондоли на хладилника са за гущерите. Пълня ги, завивам ги отгоре с фолио и всяка сутрин вадя нужното количество. Храната се запазва прясна, не съхне и не гние.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Няколко основни правила в изготвянето на менюто –
- По възможност винаги купувайте био зелении.
- Избирайте винаги свежи и по-тъмнозелени връзки.
- При престой на храната се губят много от полезните ѝ свойства, затова е добре да е прясно набрана, доколкото е възможно.
- Никога не давайте храната направо от хладилника, трябва да постои и да се дава със стайна температура.
- При замразяване се губи по-голямата част от хранителните свойства, затова замразената храна е безполезна. Някои зеленчукови смеси са даже вредни.
- Не берете в близост до пътища. Тежките метали от атмосферата се наслагват в растенията.
- Винаги спазвайте съотношение 2:1 калций към фосфор в менюто. Нарушеното им съотношение задължително води до тежки заболявания.
- Разнообразие – тук е необходимо малко разяснение. Поне за мен. Важно е да се знае при всяко едно занимание, къде е разликата между идиотското вманиачаване и необходимото старание. Дълго се чудех на безкрайните дискусии за храненето по форумите и специализираната литература и на настървеното старание, с което хората се мъчат да съставят меню от максимален брой различни зелении. Не разбирах защо например глухарчето, което си е с чудесно съотношение на калций и фосфор, подходящо е за основна храна и го има навсякъде, обогатено с малко настъргана тиква да не е достатъчно. Обяснението е просто. В естествената си среда игуаните живеят в напълно различни условия. В природата игуаната яде над 250 вида растения, които ѝ осигуряват различни вещества. При тях ръстът и развитието на органите и тъканите са пряко зависими от храненето. Така например игуаната си умира от диета базирана на марула, и то умира от глад, макар и с пълен тумбак, защото марулата не съдържа нищо полезно за нея. Тя е предимно вода. По-надолу са част от растенията, които игуаните ядат в естествената си среда. Има линкове и могат да се разгледат. На мен ми беше любопитно. Това са дървета и растения, по-голямата част от които не сме виждали никога. Забелязва се лесно, че нема ник’ви глухарчета и щирчета...
СЕМЕЙСТВО: ИМЕ:
Anacardiaceae (Sumac) [You must be registered and logged in to see this link.]
Annonaceae (Annonengewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bignoniaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Bombacaceae (Bignoniaceae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Burseraceae (balsam tree family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Capparidaceae (caper family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Convolvulaceae (Bindweed) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cucurbitaceae (cucurbits) [You must be registered and logged in to see this link.]
Cyperaceae (Sedge Family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Euphorbiaceae (spurge family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Fabaceae (Leguminosae) [You must be registered and logged in to see this link.]
Melastomataceae (Black Mouth family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Nyctaginaceae (miracle flower plants) [You must be registered and logged in to see this link.]
Olacaceae (Olaxgewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Rhamnaceae (Buckthorn family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Rubiaceae (Madder) [You must be registered and logged in to see this link.]
Sapotaceae (Sapotengewächse) [You must be registered and logged in to see this link.]
Sapindaceae (Soapberry) [You must be registered and logged in to see this link.]
Urticaceae (Nettle family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Urticaceae (Nettle family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Vitaceae (Grape Family) [You must be registered and logged in to see this link.]
Специалистите твърдят, че е невъзможно да се осигури пълноценна животоподдържаща диета, без включването на разнообразни зеленчуци. Винаги давайте на игуаната микс от много различни зеленолистни. Поне 8 или повече вида на всяко хранене, за да се създаде комбинация поне близка до пълноценната. Бедното меню, базирано на един зеленолистен зеленчук, лишава игуаната от важни витамини, хранителни вещества и минерали, необходими за здравето и нормалното ѝ развитие. Просто няма такова растение, което да съдържа всичко необходимо. Също така, игуаните са склонни да се пристрастяват към някои зеленчуци, зелении, или дори по-лошо – към маруля или друга нездравословна храна! Това по-често се случва, когато се предлага ограничена диета. Разнообразието за тях е жизненоважна необходимост, а не излишно престараване. Това е една от основните причини да няма особено дълголетни игуани, отглеждани в плен по нашите ширини. Изглеждат си чудесно, ама си умират рано...
Ето едно примерно меню, което не е и трудно за изпълнение в този сезон (говорим за листата на тези растения) :
1. Глухарче
2. Цикория
3. Хибискус
4. Черница
5. Липа
6. Латинка
7. Кресон
8. Листа от малини
9. Листа от репички
10. Пащърнак (настърган, много е полезен, добре е да се добавя всеки ден по малко към храната)
Може по малко плодче от време навреме. Щедро може да се добавят цветове от латинка, хибискус, цветове от вечерна иглика (или други проверени). Някои игуани много обичат цветя и ярките цветове възбуждат апетита им.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Количествата са колкото за една малка свиня... Добрият апетит е признак на добро здраве.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Eti :
Даммм моите поглъщат 2-3 пъти на това количество. Винаги съм се чудила къде точно го побират Като изключим:
6. Латинка (много я обичат, бързо свършва )
7. Кресон
9. Листа от репички (умишлено не давам, защото нямам мои, а купешките ги пръскат с разни гадости)
10. Пащърнак (е това е нещото което супер ненавиждат, оказаха се по-упорити от мен и вече не давам. Не го ядат
Та аз всеки ден, освен останалите давам:
- лъжлива коприва
- живовляк
- врабчови чревца (много са досадни за даване, ама са много полезни)
- поветица
- детелина
- пача трева
- малко лозови листенца за разнообразие
- щир (доста полезен)
- кучешка лобода
- цвят на роза
Сега ги преброих, моите хубавци плюскат всеки ден по 16 различни храни. Естествено не тичам всяка сутрин да ги бера. Преди време берях 1 път седмично, но вече е 2 пъти в седмицата по 2 гондоли. Т.е 2-те гондоли на хладилника са за гущерите. Пълня ги, завивам ги отгоре с фолио и всяка сутрин вадя нужното количество. Храната се запазва прясна, не съхне и не гние.
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Не включвам и традесканцията, сциндапсуса, сингониума и петуните, които забърсват по между другото разхождайки се из къщата
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
И аз не бера всеки ден, но се изненадах какъв огромен процент от полезните вещества се губят при преседяването. Не става въпрос само за свеж външен вид, а за драстични загуби на хранителна стойност. Казват също, че прекалено дълго накисване, за да се освежи едно поувехнало растение, също извличало от полезните му неща. Това са неща, които всеки ги знае, но не знаех, че до такава степен па чак...
Последната промяна е направена от Marokoko на Вто Юни 24, 2014 7:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Eti написа:Преди време берях 1 път седмично, но вече е 2 пъти в седмицата по 2 гондоли. Т.е 2-те гондоли на хладилника са за гущерите. Пълня ги, завивам ги отгоре с фолио и всяка сутрин вадя нужното количество. Храната се запазва прясна, не съхне и не гние.
Не, храната не се запазва. Видимо е прясна, но отпадат некви качества. Става въпрос за процеси, които не са видими. Факт. Може би никой няма възможност да прави нещата перфектно, но това е прост факт и идеята е да се знае, пък вече кой колко иска или успява е друг въпрос...
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Искам да питам Ирина, дали може да каже нещо повече за липата, аз отскоро давам, но не знам подробности. Добавка или основна? Специално за листата ми е интересно. Цветовете явно са полезни, но за листата не ми е съвсем ясно.
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Забравих да спомена люцерната, също добра храна. Проблема при нея е, че е високо протеина и с нея не трябва да се прекалява след 2,5 години на игуаната. Изобщо протеина трябва да се сведе до 5% от дневната дажба, иначе вероятността от подагра е огромна.
Дими според мен свежия вид именно доказва, че веществата не са загубени. Говоря за тези дето си берем сами и съхраняваме в хладилник, ако са свежи (лично мое мнение), значи всичко си е ОК. Виж ако са спаружени, загниващи, увехнали, замръзнали, променен външен вид - вече е друго. Така, че тва, че седят 5 дена в хладилника, не смятам, че променя хранителната им стойност, ако са си запазили свежия вид. Иначе излиза, че ние хората трябва да сме умрели досега, защото почти не се яде само сега откъснато
Дими според мен свежия вид именно доказва, че веществата не са загубени. Говоря за тези дето си берем сами и съхраняваме в хладилник, ако са свежи (лично мое мнение), значи всичко си е ОК. Виж ако са спаружени, загниващи, увехнали, замръзнали, променен външен вид - вече е друго. Така, че тва, че седят 5 дена в хладилника, не смятам, че променя хранителната им стойност, ако са си запазили свежия вид. Иначе излиза, че ние хората трябва да сме умрели досега, защото почти не се яде само сега откъснато
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Абе никой не казва, че се губи всичко, но се губи доста. Най-добре е пресно откъснато, то е ясно, че е трудно осъществимо.
Пускам други три, подходящи за основна храна и същно много разпространени в България -
Зохос или Градински кострец, Sonchus oleraceus - сем. Asteraceae
[You must be registered and logged in to see this link.]
Костреца не го бъркайте с Leontodon hispidus, тук му казват жълтица, доста подобно е, може да се побърка човек... За това Leontodon hispidus знам, че може да се яде, но не знам подробности и дали е подходящо за основна храна. Неговите листа са различни, подобни на тези на глухарче и не така остри и мечовидни като на Зохоса/костреца. Жълтицата расте често оклоло глухарчета и всички сме я виждали. Идеята е, че ако наскубете по погрешка нема да е фатално.
Ето го -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Слез, Malva silvestris
[You must be registered and logged in to see this link.]
Подбел, Tussilago Farfara
[You must be registered and logged in to see this link.]
Той се познава по обратната страна на листата, има плътен слой бял, подобен на паяжина.
Цикория, ЦИКОРИЯ – Синя жлъчка (Cichorium intybus L.), берат се листенца от основата на растението, където са по-големички и не толкова остри.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Тук споменавам, че има и питомна цикория, така нареченото ФРИЗЕ, няма конфуз, ползват си се и двете
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пускам други три, подходящи за основна храна и същно много разпространени в България -
Зохос или Градински кострец, Sonchus oleraceus - сем. Asteraceae
[You must be registered and logged in to see this link.]
Костреца не го бъркайте с Leontodon hispidus, тук му казват жълтица, доста подобно е, може да се побърка човек... За това Leontodon hispidus знам, че може да се яде, но не знам подробности и дали е подходящо за основна храна. Неговите листа са различни, подобни на тези на глухарче и не така остри и мечовидни като на Зохоса/костреца. Жълтицата расте често оклоло глухарчета и всички сме я виждали. Идеята е, че ако наскубете по погрешка нема да е фатално.
Ето го -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Слез, Malva silvestris
[You must be registered and logged in to see this link.]
Подбел, Tussilago Farfara
[You must be registered and logged in to see this link.]
Той се познава по обратната страна на листата, има плътен слой бял, подобен на паяжина.
Цикория, ЦИКОРИЯ – Синя жлъчка (Cichorium intybus L.), берат се листенца от основата на растението, където са по-големички и не толкова остри.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Тук споменавам, че има и питомна цикория, така нареченото ФРИЗЕ, няма конфуз, ползват си се и двете
[You must be registered and logged in to see this link.]
Последната промяна е направена от Marokoko на Вто Фев 18, 2020 3:53 pm; мнението е било променяно общо 10 пъти
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Аууууууууууууу ОБИЧАМ ТЕ двора ми е пълен с
Направих си извод, че всичко що е жълто и прави "глухар" става за ядене И подбела прилича на глухара (ай ся пак врекни, че не е глухар ) и зохоса....
. На едно място е високо колкото мен. Винаги съм се чудила ставали за ядене. Супер, ще има да им плющят ушите имам и някакви листа като на слеза, ама дали е това Довечера ще ги видя.Зохос или Градински кострец, Sonchus oleraceus - сем. Asteraceae написа:
Направих си извод, че всичко що е жълто и прави "глухар" става за ядене И подбела прилича на глухара (ай ся пак врекни, че не е глухар ) и зохоса....
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Така излиза...
Ирина, с любопитство чакам твоя отговор за липата...
Ирина, с любопитство чакам твоя отговор за липата...
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Сега, Марококо искам да се включиш. Имам следния проблем, зад старата къща ми растат две неща. Едното е 100% зохос, другото обаче не съм сигурна. Листата (големите им) са почти еднакви, зохоса обаче си цъфти и прави глухар, докато тва другото расте само на височина и листа и не цъфти. Второ, на зохоса листата нямат бодли, а на тва другото по средата бодат. Срам не срам, два дена давах от него, като махах тази средна част, ама сега съм в голяма мисъл и от тва дето боде не давам То също пуска млеко като другото, прави ми впечатление, че където има от едното има и от второто, чудех се дали не е нещо като с черниците пък и гущерите си го кльопат, ама...
ЗОХОС:
[You must be registered and logged in to see this link.]
А ето го и тва другото:
[You must be registered and logged in to see this link.]
ей ги бодлите и те си боцкат
[You must be registered and logged in to see this link.]
ЗОХОС:
[You must be registered and logged in to see this link.]
А ето го и тва другото:
[You must be registered and logged in to see this link.]
ей ги бодлите и те си боцкат
[You must be registered and logged in to see this link.]
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Видях доста слез (цъфнал като на картинката) ама всичките му листа бяха с някви гадини и ме беше гнус. А ето малко снимки за тези които се интересуват
Щир
[You must be registered and logged in to see this link.]
Лилавата разновидност - също става - листенцата:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пoветица (или грамофонче, дават се листата основно)
[You must be registered and logged in to see this link.]
Врабчови чревца (Stelaria media)
[You must be registered and logged in to see this link.]
И ипомеята, става за ядене и много я харесват, листата и по някое цветче -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Щир
[You must be registered and logged in to see this link.]
Лилавата разновидност - също става - листенцата:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пoветица (или грамофонче, дават се листата основно)
[You must be registered and logged in to see this link.]
Врабчови чревца (Stelaria media)
[You must be registered and logged in to see this link.]
И ипомеята, става за ядене и много я харесват, листата и по някое цветче -
[You must be registered and logged in to see this link.]
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
И без да дразня никого, ето какво количество се поглъща всеки ден от 2 гущера
Общо за двамата (компотчето е само за представа, колко е голямо легенчето )
[You must be registered and logged in to see this link.]
Порцията на всеки по отделно
[You must be registered and logged in to see this link.]
Двете купи са по-големи от седалката на стола и са пълни до горе
[You must be registered and logged in to see this link.]
А тук се вижда, че купата е доста по-голяма от Деня, но това не и пречи за 8 часа да омете всичко ми, че и да иска още
[You must be registered and logged in to see this link.]
Общо за двамата (компотчето е само за представа, колко е голямо легенчето )
[You must be registered and logged in to see this link.]
Порцията на всеки по отделно
[You must be registered and logged in to see this link.]
Двете купи са по-големи от седалката на стола и са пълни до горе
[You must be registered and logged in to see this link.]
А тук се вижда, че купата е доста по-голяма от Деня, но това не и пречи за 8 часа да омете всичко ми, че и да иска още
[You must be registered and logged in to see this link.]
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Та след това количество храна, завършиха с по една шепа дуди и малко липов цвят. Тази година им дадох за първи път (миналата не го поглеждаха) ама сега изядоха всичко
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Това второто, което не е зохос и аз не знам кво е, ма просто не го давам... Трудно е да се объркат де, листата са му доста различни. Аз твърдо не давам, нема смисъл да се експериментира. Има доста наглед безобидни растения, които са много вредни, затова просто не виждам смисъл.
А иначе количествата също е вжно да се знаят. (Сравнението с гюм от бира ми допадна.... ) Цари масова заблуда, че игуаната се храни веднъж на няколко дни...
Много хора дават храна, която е неподходяща и когато животното не я изяде, защото е гадна, или пък е ниска температурата или по други причини, погрешно заключават, че не е гладно и толкова му стига. А игуана, която е в активен растеж яде и по два-три пъти на ден... И това го пише и в книгата на Василиев и не само.
Ети, забелязах и друго - снимките на НЕзохоса не знам къде са правени, но това не е твояте къща!!! Недей заради игуаните да бродиш в чуждите трънаци, да не ти напълни гащите със сачми некой селски герой...
А иначе количествата също е вжно да се знаят. (Сравнението с гюм от бира ми допадна.... ) Цари масова заблуда, че игуаната се храни веднъж на няколко дни...
Много хора дават храна, която е неподходяща и когато животното не я изяде, защото е гадна, или пък е ниска температурата или по други причини, погрешно заключават, че не е гладно и толкова му стига. А игуана, която е в активен растеж яде и по два-три пъти на ден... И това го пише и в книгата на Василиев и не само.
Ети, забелязах и друго - снимките на НЕзохоса не знам къде са правени, но това не е твояте къща!!! Недей заради игуаните да бродиш в чуждите трънаци, да не ти напълни гащите със сачми некой селски герой...
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Айде и аз най-накрая да се включа Прочетох темата и започнах и аз да давам на моята Нирвана различни храни, но за жалост нямам толкова голямо разнообразие. За утре имам рукола, листа от черница, жълтурчета, листа от липа. За тях и аз чакам дали се дават редовно или от време на време. Малко латинки съм насадила, но растат много хилаво, за това давам по малко, че да има за по-дълго време. Всеки ден сме на терасата на слънце, а в понеделник пътуваме на Семково, дано там да има разнообразна храна.
Nirvana- Posts : 14
Join date : 02.07.2014
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
И също да питам листа от ябълки, круши, череши стават ли за ядене или не са подходящи? Тук пред нас има градина с тия дървета и джанки също, та се чудих, ако са подходящи ще имам повече разнообразие.
Nirvana- Posts : 14
Join date : 02.07.2014
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Здравей Нирванче и добре дошла (дочакахме те) Значи листата на черешата 100% НЕ! Даже са вредни, както и самите череши не са за даване имам огромна череша в двора и 2 по-малки, ама на, не става За ябълките и крушите - никъде не съм срещала да стават за ядене и някой да дава. Иначе имам 2 ябълки и 3 круши, но никога не съм давала.
Марококо - тва си е моя двор, зад старата къща ти си гледала само предната част, ама си имам и задна
Марококо - тва си е моя двор, зад старата къща ти си гледала само предната част, ама си имам и задна
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
липата Не мога да разбераИскам да питам Ирина, дали може да каже нещо повече за липата, аз отскоро давам, но не знам подробности. написа:
Много добра тема. Особено гама от растения в България е много богата.
dimzel- Posts : 521
Join date : 26.04.2013
Age : 59
Location : Россия Урал
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Аз само да ви покажа, какви листа от черница ми донесе една колежка.
С четири листа правя половината порцион на двата гущера
[You must be registered and logged in to see this link.]
С четири листа правя половината порцион на двата гущера
[You must be registered and logged in to see this link.]
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Момчета, аз пропуснах много в този форум. Аз ще се опитам да разбера.
Моля, помогнете. Мисля, че това растение е неядливи заради груб.
100% зохос написа:
Какво е това? Изглежда вкусно!
Щир Певетица Врабчови чревца написа:
dimzel- Posts : 521
Join date : 26.04.2013
Age : 59
Location : Россия Урал
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
Черницата изглежда невероятно. И изглежда с доста меки листа.
Липови листа - отлично! Желателно е младите листа.
Липови листа - отлично! Желателно е младите листа.
dimzel- Posts : 521
Join date : 26.04.2013
Age : 59
Location : Россия Урал
Re: ПРИМЕРНО МЕНЮ
dimzel написа:
Момчета, аз пропуснах много в този форум. Аз ще се опитам да разбера.
Моля, помогнете. Мисля, че това растение е неядливи заради груб.
Какво е това? Изглежда вкусно!
Ирина, зохосът (Sonchus oleraceus) е ядивно и полезно растение, а другото, което Ети е пуснала на снимка, не знаем как се казва и не го и даваме, а и листата му наистина са твърди.
За улеснение пускам латинските наименования и на другите три, които си цитирала -
Щир (Амарант), Amaranthus, има го и в твоята таблица, при нас е доста разпространен бурен.
Врабчови чревца - Stellaria media
Поветица или грамофонче, Convolvulus arvensis - може да се види по-горе, че и в естествената си среда ядат няколко вида поветицови.
Marokoko- Admin
- Posts : 1379
Join date : 03.05.2013
Страница 1 от 2 • 1, 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|